Harry a předsudky vůči Meghan? Princ konečně kápl božskou!

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu 4

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz, ČTK

31. října 2020 21:52

Britskému princi Harrymu trvalo dlouhá léta, než si uvědomil rozsah rasových předsudků. Jejich existenci poznal až díky své manželce Meghan, uvedl vévoda ze Sussexu v rozhovoru s časopisem GQ, kde společně s černošským aktivistou Patrickem Hutchinsonem diskutovali o rasismu.

"Neměl jsem nejmenší tušení, s mou výchovou a vzděláním, co jsou to skryté předsudky. Vůbec jsem netušil, že něco takového existuje," uvedl. "A pak, jakkoliv je to smutné říci, mi trvalo mnoho a mnoho let, než jsem si to uvědomil, obzvláště když se na den nebo na týden vcítím do mé manželky," dodal. Meghanina matka je černoška, její otec běloch.

Princ Harry letos překvapivě oznámil, že se vzdává královských titulů, a i s rodinou přesídlil do Spojených států. Jedním z důvodů jeho odchodu byly i problémy, které měli manželé s britskými bulvárními médii. V minulosti je obviňovali mimo jiné z toho, že jsou vůči vévodkyni Meghan rasistická.

Problematika rasismu a boje proti němu se tento rok dostala do popředí po smrti amerického černocha George Floyda, který zemřel při zatýkání policií. Událost ve Spojených státech, ale i globálně rozpoutala demonstrace proti policejní brutalitě a systémovému rasismu.

I o těchto tématech se s princem Harrym bavil Hutchinson, který v Británii i mimo ni proslul díky fotografii z demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí, na které odnáší do bezpečí zraněného bělocha. Na protestu v Londýně se tehdy strhla potyčka, když se k poklidné demonstraci připletli příznivci pravicového extremismu.

Témata: Princ Harry Meghan Markle