Slavný Matt Damon trpěl! Do Hollywoodu se dostal zázrakem!

Matt Damon 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. října 2020 18:48

Americký herec Matt Damon patří k největším filmovým hvězdám dneška a jeho filmy vydělaly jen v kinech stamiliony dolarů, zároveň má ale rád svůj klid a na prvním místě je pro něj rodina.

Do první hollywoodské ligy prorazil díky vlastnímu oscarovému scénáři, později zazářil jako ukázkový psychopat, akční hrdina nebo astronaut.

Příběh Damonova prvního velkého úspěchu působí, jako by ho napsal nějaký - a to ještě nepříliš dobrý - scenárista. Dvojice ne moc známých herců v pauzách mezi filmovými "štěky" napíše scénář, ten díky kamarádovi, nezávislému režisérovi, dostane šanci u menšího studia, které za kameru postaví jednu z vycházejících režisérských hvězd. Výsledkem je jeden z filmových hitů sezóny, nominace na Zlaté glóby, devět nominací na Oscara a dokonce prestižní soška za nejlepší scénář.

Přesně tak to ale bylo v případě filmu Dobrý Will Hunting (1997), který Damon napsal s Benem Affleckem a pro Miramax ho natočil Gus Van Sant. Snímek o geniálním mladíkovi, který díky matematickému nadání nakonec dokáže opustit prostředí dělnických outsiderů, napsali Damon s Affleckem v době, kdy se pokoušeli prorazit.

"Mně se vůbec nedařilo dostat práci. Doufal jsem, že prorazím s westernem Geronimo, film ale příliš úspěšný nebyl. Začal jsem o sobě strašně pochybovat," vzpomínal Damon.

Po úspěchu Willa Huntinga ale byly pochyby ty tam. Na přelomu století hrál rodák z Massachusetts třeba ve filmu Talentovaný pan Ripley (1999), kde zazářil v postavě bezskrupulózního zločince, nebo Spielbergově dramatu Zachraňte vojína Ryana (1998).

Témata: Matt Damon