"Britský Elvis" Cliff Richard oslaví osmdesátiny

Cliff Richard

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. října 2020 18:42

Stále populární britský zpěvák, kytarista, hudební skladatel i herec Cliff Richard dokázal takřka padesát let opakovaně dobývat špičky hitparád. Muž, který údajně nestárne, oslaví 14. října osmdesátiny. Narodil se jako Harry Rodger Webb ve městě Lakhnaú v tehdejší Britské Indii. Před dvěma lety mu vyšlo 103. album s názvem Rise Up.

Úspěchy začal Richard sklízet koncem 50. let minulého století, kdy byl označován za britskou odpověď na Elvise Presleyho. Ve slavném studiu v londýnské ulici Abbey Road natočil první britský rokenrol. Stal se jedničkou ve stejné době, kdy na sebe strhávali pozornost Beatles.

Během své šedesátileté kariéry prodal Richard odhadem 250 milionů nahrávek a víc jak 21 milionů singlů. Stal se živoucí legendou, rockeři mu však vyčítají, že produkuje jen "slaďáky". Celoživotní starý mládenec je znám také jako dárce dobročinným organizacím. Především proto jej v roce 1995 britská královna Alžběta II. povýšila do šlechtického stavu.

V únoru 2015 britská policie uvedla, že Richard je podezřelý ze sexuálního zneužívání, ke kterému mělo dojít v 80. letech minulého století. Sám zpěvák veškerá obvinění odmítl a označil je za "absurdní a nepravdivá". Obviněn nakonec nebyl. O tři roky později Richard vysoudil na BBC a policii odškodné v celkové výši 210.000 liber (víc jak šest milionů korun) za narušení práva na soukromí. Televize v roce 2014 zveřejnila záběry z domovní prohlídky jeho bytu. Odškodnění zpěvákovi přiřkl londýnský soud.

Témata: Cliff Richard