Hit 90. let! Proč se hvězdy Beverly Hills 90210 už nikde neuchytily?

Beverly Hills 90210

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. října 2020 18:34

Americký seriál Beverly Hills 90210, jehož první epizodu odvysílaly americké televizní stanice 4. října 1990, ovlivnil teenagery nejen v USA. Pro české diváky pak "béháčko", vysílané jen pár let po listopadu 1989, představovalo také jakési okno do Spojených států.

Příhody sourozenců Brendy a Brandona Walshových zanechaly nesmazatelnou stopu třeba v divadelníkovi Tomáši Dianiškovi, který před dvěma lety na Palmovce uvedl úspěšnou hru Pusťte Donnu k maturitě!

Příběhy z exkluzivní střední školy v Beverly Hills z dílny režiséra Darrena Stara (mimo jiné později stál i za Sexem ve městě), produkované hvězdným Aaronem Spellingem si rychle oblíbily miliony teenagerů, ale i jejich rodičů. První díly se točily kolem toho, jak se dvojčata Walshova, jež se do Kalifornie přestěhovala ze studené Minnesoty, vyrovnávají s novým prostředím. Autoři přitom měli ambici nejen bavit, ale i vychovávat.

První epizody Beverly Hills tak byly relativně uzavřené a v každé z nich se řešil nějaký vážný problém: od řízení v opilosti přes střelné zbraně a první sex až po touhu uspět v kolektivu. Vše se nakonec vyřešilo, často díky zásahu férového Brandona či pomocné ruce jeho rodičů. A z nesnází plynulo pro diváky jasné poučení. Postupem času tento morální rozměr - byť často nechtěně parodický, což skvěle vystihl Dianiška - ze seriálu vymizel a jeho děj se proměnil v klasickou teenagerskou soap operu.

Poslední díl seriálu se vysílal 17. května 2000. Účinkování v Beverly Hills 90210 bylo pro představitele hlavních rolí jasným vrcholem jejich kariéry a žádný z herců nedostal po odchodu z něj další zázračnou šanci. Možná i proto, že v době natáčení byli na vrcholu svých sil - teenagery z West Beverly High totiž vesměs hráli herci starší 20 let. Představitelce Andrey bylo v době vzniku prvních dílů bezmála 30. Vedlejší rolička v seriálu naopak pomohla rozjet kariéru budoucí dvojnásobné držitelky Oscara Hilary Swankové.

Témata: seriál Beverly Hills 90210