Princ George dostal neuvěřitelný dárek. Pobouřil tím celou jednu zemi!

Princ George dostal zub vyhynulého žraloka, Malta ho chce zpět 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. září 2020 18:37

Malta bude po Británii žádat vrácení zubu obřího prehistorického žraloka, který minulý týden daroval britský přírodovědec sir David Attenborough princi Georgeovi, pravnukovi královny Alžběty II.

Informoval o tom deník Times of Malta. Fosílii našel Attenborough v 60. letech minulého století na dovolené na Maltě. Podle maltského ministra kultury Josého Herrery by ale zub měl být vystaven tam, odkud pochází.

"Některé artefakty důležité pro maltské národní dědictví skončily v zahraničí a měly by se vrátit zpět," řekl Herrera. "Věnujeme hodně pozornosti artefaktům historickým a uměleckým, ale někdy opomíjíme kousky přírodovědné. A tento přístup bych chtěl změnit," dodal maltský ministr.

Britská královská rodiny o daru informovala podle agentury Reuters v sobotu. Podle ní sedmiletý syn prince Williama dostal zub od sira Atenborougha během soukromé projekce přírodovědcova nejnovějšího dokumentu A Life On Our Planet (Život na naší planetě).

Podle deníku Times of Malta spadá fosilie pod definici kulturního dědictví jako "movitý či nemovitý předmět geologické důležitosti".

Darovaný zub patřil obřímu prehistorickému žralokovi megalodonovi, který podle výpočtu vědců měřil až 16 metrů a z něhož se do dnešní doby dochovaly pouze zuby či obratle.

Témata: Princ George z Cambridge (George Alexander Louis) malta