Princezna Diana: Pocta k nedožitým šedesátinám!

Lady Diana

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. srpna 2020 11:17

U Kensingtonského paláce v Londýně v červenci příštího roku odhalí sochu princezny Diany. Ve společném prohlášení to dnes oznámili její synové, princové William a Harry. Autorem pomníku, jehož instalace se zpozdila kvůli pandemii, je sochař Ian Rank-Broadley, informovala agentura Reuters.

Dianina socha bude odhalena 1. července 2021, kdy by princezna oslavila šedesáté narozeniny. Kensingtonský palác je oficiálním sídlem prince Williama, vnuka královny Alžběty II., a žila v něm i Diana.

Princové Harry a William už v roce 2017 oznámili, že objednali sochu k uctění památky své matky, která zemřela v roce 1997 při dopravní nehodě v Paříži. Později si jako autora pomníku vybrali Iana Ranka-Broadleyho. Sochař se proslavil především portrétem Alžběty II., který se od roku 1998 objevuje na britských mincích.

Diana, bývalá manželka následníka britského trůnu Charlese, zahynula ve francouzské metropoli spolu se svým přítelem Dodim Al-Fayedem. V okamžiku nehody se řidič jejich vozu snažil uniknout bulvárním fotografům.

Prvním stálým pomníkem věnovaným Dianině památce je ohromná fontána v londýnském Hyde Parku, která byla slavnostně odhalena v roce 2004.

Témata: Lady Diana