Antonio Banderas: Jak se španělský herec prosadil v Hollywoodu?

Antonio Banderas

Autor: stars24.cz, ČTK

11. srpna 2020 21:52

Španělský herec Antonio Banderas, který 10. srpna oslaví šedesátiny, proslul exotickým charismatem latinského milovníka. Proslavil se rolemi bojovníků proti bezpráví (Zorro mstitel či Pancho Villa), hrál ale i v rodinné sérii Spy Kids, zpíval v muzikálu Evita, namluvil kocoura ve Shrekovi a ztvárnil řadu historických postav.

Pro hereckou kariéru se nadchl v roce 1973 po shlédnutí divadelního muzikálu Vlasy. Předtím byl nadějným fotbalistou. Po několika malých divadelních rolích v 19 letech odešel do Madridu. Živil se jako číšník a model, až se dostal do Národního divadla.

Zde si ho všiml Pedro Almodóvar a obsadil ho v roce 1982 do Labyrintu vášní. S Almodóvarem natočil v 80. letech celkem pět filmů. Jeden z nich, Ženy na pokraji nervového zhroucení (1988), byl nominován na Oscara. K nabídkám od amerických filmařů mu pak pomohl i stylizovaný dokument S Madonnou v posteli (1991).

První anglicky mluvenou roli dostal ve snímku Králové mamba (1992), v němž ztvárnil kubánského hudebníka. Následovaly filmy Dům duchů, Interview s upírem či Philadelphia, v níž si zahrál po boku Toma Hankse.

První americkou hlavní roli mu nabídl Robert Rodriguez v kultovní akční romanci Desperado (1995), v níž zářil spolu se Salmou Hayekovou. Po boku této mexické krásky hrál například i ve snímcích Čtyři pokoje (1995), Frida (2002) či Tenkrát v Mexiku (2003). Z poslední doby lze připomenout snímek Bolest a sláva, který režíroval Pedro Almodóvar.

Kromě filmu se Banderas věnuje řadě jiných aktivit, má vlastní řadu parfémů a jeho jméno nese i červené a růžové víno (Anta Banderas), jež pěstuje na své vinici v severním Španělsku.

Do roku 2015 byl téměř 20 let ženatý s americkou herečkou Melanií Griffithovou, se kterou má dceru Stellu. Předtím se již jednou rozvedl.

Témata: antonio banderas