Harry s Meghan už lezou lidem krkem? Ministr se naštval a prince převálcoval!

Princ Harry 3

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. srpna 2020 13:28

Britský princ Harry létá soukromými letadly a poškozuje planetu více než kterýkoliv jiný běžný smrtelník, přesto spolu s Meghan neustále hovoří o omezování dopadu letectví na klima. A to už řadě lidí vadí.

Harry nedávno prohlásil, že letecká doprava se musí stát zelenější. V Británii ho nyní přezdívají "masožravec propagující vegetariánství". Tak ho klasifikoval bývalý britský ministr Norman Baker, který už dále nemohl snášet Harryho pokrytectví.

Harry je totiž přitom ambasadorem projektu Travalyst a poučuje veřejnost, jak cestovat ekologičtěji. Jenže navzdory tomu se chová extrémně neohleduplně vůči planetě. Létá soukromými letadly a používá automobily s extrémně vysokou spotřebou paliva. 

"Je mi líto, ale v rámci tohoto tématu nemá žádný kredit kvůli vlastnímu stylu používání letecké dopravy, která zcela podkopává smysl celé akce. Ten odkaz je v pořádku, ale ten, kdo ho říká, se chová špatně, je to stejné, jako by masožravec propagoval vegetariánství," vzkázal přes The Mail bývalý britský ministr dopravy Norman Baker.

"Princ Harry je nahluchlý zvláště v tomto kritickém období, kdy lidé stále trpí infekcí, umírají a trápí se nezaměstnaností," kritizuje prince také blogerka a cestovatelka Pamela RG.

Další lidé Harryho kritizují také kvůli tomu, že jeho odkaz je jen obecným poučováním, které navíc trvá roky, nenabízí žádné konkrétní řešení. 

Princ Harry a vévodkyně Meghan už loni vyzvali veřejnost, aby ve snaze o záchranu naší planety omezila co nejvíce létání letadlem a tím i spalování fosilních paliv a uhlíkovou stopu. Paradoxem je, že zrovna oni dva jsou jedni z mála Britů, kteří tímto způsobem naší planetě škodí nejvíce.

Na oficiální cesty, ale i na ty soukromé, totiž létali vždy vlastním letadlem. A tak vyprodukují mnohem více škodlivých látek uvolňovaných do ovzduší, než obyčejní smrtelníci, kteří se tísní v malých prostorách letadla s desítkami dalších cestujících.

Oficiální výzva je Britům o to více k smíchu, podívají-li se na statistiky. Za předchozí rok Harry a Meghan obletěli Zemi šestkrát. Za poslední dva roky nalétali dokonce 240 tisíc kilometrů.

Tolik většina lidí nenalétá za celý život. Jeho bratr, britský princ William s manželkou Kate a jejich třemi dětmi, naopak létají i běžnou linkou nízkonákladové společnosti. 

Témata: Princ Harry letectví Letadla