Tajemství úspěchu slavného šéfkuchaře? Olivový olej!

Jamie Oliver

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. srpna 2020 14:54

Britský kuchař a kulinářský odborník Jamie Oliver ukázal veřejnosti, že i vaření může být zábava. K vaření - aspoň tomu televiznímu - dokázal tento kluk z rodiny hospodského přitáhnout miliony lidí po celém světě.

Rozčepýřený kuchař přišel s neotřelým přístupem, díky kterému jeho show baví i ty, kteří běžné pořady o vaření příliš nemusejí. V roce 2005 mu královna Alžběta II. udělila Řád britského impéria.

Recept kluka z Essexu na úspěch byl od počátku jednoduchý - žádné složité recepty, zdlouhavé přípravy a hlavně ne těžká jídla. Díky několikaleté praxi v italské restauraci přinesl tehdy čtyřiadvacetiletý Jamie Oliver v roce 1999 na obrazovky BBC rychlou kuchyni, založenou na čerstvých surovinách, a jednoduché postupy, často inspirované Středomořím. Chybět nemohl ani olivový olej, základní Jamieho surovina, kterou dává téměř do všeho, co vaří.

Pořad, nazvaný The Naked Chef (odhalené bylo jídlo, ne šéfkuchař; české televize jej vysílají jako Šéfkuchaře bez čepice), se natáčel v Oliverově bytě v Londýně. V roce 2002 se vysílala série V kuchyni šéfkuchaře, v níž se 15 mladých delikventů učilo pod jeho dohledem na kuchaře.

Témata: Jamie Oliver