"Záhadní" členové královské rodiny! Kdo je Alexandra Mary, Henry Charles nebo hrabě ze Strathearnu?

Křest Archieho Harrison Mountbatten-Windsora

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. července 2020 16:32 | Aktualizováno: 20. července 2020 22:02

Královská rodina je na počet členů bohatá, ty nejslavnější ale zná celý svět. Už málokdo však ví, že někteří se jmenují trochu jinak, než se na veřejnosti uvádí. Třeba princ Harry je ve skutečnosti Henry.

Královnu Alžbětu zná mnoho lidí jen jako Alžbětu II., A Harry s Williamem jsou prostě jen Harry s Williamem. Ve skutečnosti ale i oni mají pořádně dlouhá jména. 

Například celé jméno královny zní Elizabeth Alexandra Mary. V případě jejího manžela je situace složitější. Pro královský rod nikdy nebylo příjmení tak důležité jako tituly, a princ Philip se proto jmenuje Princ Philip řecký a dánský.

Avšak i on potřebuje příjmení, a proto před svatbou přijal to, které nosili jeho prarodiče. Jmenoval se Philip Mountbatten. V případě prince Charlese už je situace jednodušší, jeho celé jméno zní Charles Philip Arthur George.

Není bez zajímavosti, že právě Charles je formální hlavou britského Commonwealthu a následníkem trůnu 17 suverénních států: Spojené království, Antigua a Barbuda, Austrálie, Bahamy, Barbados, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua-Nová Guinea, Svatý Kryštof a Nevis, Svatá Lucie, Svatý Vincenc a Grenadiny, Šalamounovy ostrovy a Tuvalu. Británie je opravdu obrovská.

Zpět ke jménům. Celé jméno prince Williama zní William Arthur Philip Louis, včetně titulů je to pak William Arthur Philip Louis, vévoda z Cambridge, , baron z Carrickfergusu. 

O poznání zajímavější je, že princ Harry se nejmenuje Harry. Plným jménem Henry Charles Albert David, včetně titulů pak Henry Charles Albert David, vévoda ze Sussexu, hrabě z Dumbartonu, baron z Kilkeelu.

Královská rodina je však mnohem rozsáhlejší. Jen sama královna Alžběta má tři syny a jednu dceru. A ti mají své děti. Zkrátka a dobře pokud by se konala rodinná sešlost pro všechny členy královské rodiny, je potřeba zajistit opravdu velký sál.

Témata: královská rodina (gbr) Princ Harry Princ William Královna Alžběta II.