Princ Andrew je v Epsteinově kauze stále pod větším tlakem

Princ Andrew, vévoda z Yorku, autor: Roosewelt Pinheiro/ABr

Autor: stars24.cz, ČTK

3. července 2020 18:18

Britský princ Andrew, druhý nejstarší syn královny Alžběty II., čelí v sexuální kauze zesnulého amerického finančníka Jeffreyho Epsteina stále většímu tlaku, aby plně spolupracoval s americkými vyšetřovateli. Dnes o tom informoval list The Guardian. Americká prokuratura tvrdí, že se princ spolupráci vyhýbá, Andrew je naopak podle informací médií požadavkem zmaten, protože s americkou stranou byl ve spojení.

Šestašedesátiletý Epstein byl zatčen loni v červenci kvůli obviněním, že nutil k prostituci nezletilé dívky. Začátkem srpna se oběsil ve vězeňské cele v New Yorku. Virginia Giuffreová, která se označuje za jednu z finančníkových obětí, tvrdí, že ji princ Andrew na Epsteinův popud jako náctiletou několikrát donutil k sexu. Andrew obvinění popřel a tvrdí, podobně jako další lidé, se kterými byl Epstein vídán, že o finančníkových sexuálních deliktech nevěděl.

Epstein se často pohyboval ve společnosti vlivných osobností, vedle Andrewa to byli nynější americký republikánský prezident Donald Trump či jeho demokratický předchůdce Bill Clinton.

Pozornost na Andrewa se nyní zaměřila po čtvrtečním zatčení Epsteinovy dlouholeté britské partnerky Ghislaine Maxwellové, která je obviňována z podílu na finančníkových údajných sexuálních zločinech. Americká prokurátorka Audrey Straussová prohlásila, že by vyšetřovatelé uvítali, kdyby si s nimi Andrew přišel promluvit. "Nemám k tomu co více dodat, než jak jsem právě řekla, že naše dveře jsou stále otevřené," uvedla Straussová.

Nejmenovaný zdroj, který má blízko k princově pracovní skupině, uvedl, že Andrewovi právníci byli v uplynulém měsíci dvakrát ve spojení s americkým ministerstvem spravedlnosti. "Princův tým je zmatem vzhledem k tomu, že jsme za poslední měsíc dvakrát komunikovali s americkým ministerstvem spravedlnosti, od kterého jsme dosud nedostali odpověď," citoval The Guardian zdroj z Andrewova okolí. Princovi právníci také tvrdí, že Andrew americkému ministerstvu spravedlnosti letos třikrát dobrovolně nabídl pomoc, kterou ale americká strana odmítla.

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty)