Lékařům DOCHÁZÍ ČAS! Michael Schumacher jde na rozhodující operaci!

Michael Schumacher 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. června 2020 12:30 | Aktualizováno: 16. června 2020 19:40

Několikanásobný mistr světa ve Formuli 1 Michael Schumacher podstoupí během několika dní operaci, která rozhodne o jeho dalším osudu. Lékaři na ni už nemají moc času, po několika letech strávených prakticky pořád v leže nebo v sedě jeho svalstvo silně ochabuje a kosti začínají ztrácet na pevnosti.

Jak už stars24.cz informoval, lékaři nemají v případě slavného jezdce Michaela Schumachera už moc možností, jak mu pomoci. Dlouho očekávané zlepšení jeho stavu podle všeho nepřichází, a proto se rozhodli jednat. Tvrdí, že jsou schopni zregenerovat jeho nervový systém, operace to ale bude riziková.

Podle serveru Daily Mail by ji měl legendární jezdec podstoupit během několika dní. Zákroku se zhostí profesor Philippe Menasché, expert na léčbu kmenových buněk. 

"Jsme schopni zregenerovat celý nervový systém. Nebudu tajit, že jde o mimořádně riskantní operaci, nelze předvídat, jak dopadne," popisuje podle serveru sport.pl.

Lékaři se totiž pokusí zregenerovat celý Michaelův nervový systém tak, že odeberou cévy z jeho srdce, které následně vloží do mozku. Jde však o nesmírně riskantní operaci, která může skončit úspěchem, ale i tragédií.

Proto se lze domnívat, že pokud by jezdec měl jinou naději či pokud by rehabilitace a dosavadní léčba vykazovaly větší pokroky, že by tuto nesmírně rizikovou metodu léčby Menasché nenavrhoval a rodina by se k ní neuchýlila. 

Na druhou stranu ale všechny tlačí čas. Italský list Contro Copertina podle Daily Mail napsal, že sedminásobný mistr světa po tolika letech v posteli trpí. Svaly mu prakticky zmizely a jeho kosti oslabují.

Motoristická legenda Michael Schumacher je už několik let držen stranou veřejnosti. Od děsivé nehody na lyžích v roce 2013 se o něm ví jen velmi málo a obecně se má za to, že nekomunikuje a téměř se nehýbe.

Italský neurochirurg Nicola Acciari tvrdí, že u Schumachera došlo vlivem nehody a poranění hlavy k nezvratným změnám, a už nikdy nebude stejný jako dřív. Je sice prý šance, že by se někdy mohl postavit na nohy, plnohodnotný život už ale nikdy žít nebude.

"Michael má pozměněné a zhoršené tkáňové, svalové a kosterní struktury. Je to dáno mozkovým traumatem, které utrpěl. Dnes je z něj úplně jiný člověk, než jak si ho pamatujeme ze závodního okruhu," uvedl pro italské noviny Contro Copertina.

Jak moc se jezdec změnil lékař neupřesnil, má se ale mělo za to, že Michael sice nechodí a nemluví, je ale schopen vnímat svět kolem sebe. Jeden ze Schumacherových příbuzných totiž médiím před časem řekl, že jezdec sám není schopen pohybu, přesto prý ale nějakým způsobem s okolím komunikuje.

Témata: Michael Schumacher