Sebevražda Robina Williamse? Spustila vlnu, o které ani netušil

Robin Williams s rodinou

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. února 2018 11:29

Oscarový herec Robin Williams, který spáchal v roce 2014 sebevraždu, po sobě zanechal drsný odkaz. V souvislosti s jeho smrtí totiž rapidně stoupl počet sebevražd.

V prvních čtyřech měsících po sebevraždě Williamse stoupnul ve Spojených státech počet případů, kdy si lidé vzali život. Celkem se tak v tomto období zabilo téměř 2000 lidí.

Vyplývá to ze studie, kterou podle CNN zveřejnil magazín Plos One. Vědci tomuto jevu odborně říkají "efekt sebevraždy celebrity".

Herec byl nalezen 11. srpna 2014 ve svém domě v Tiburonu u San Franciska s páskem kolem krku přivázaným ke dveřím jeho ložnice a policie tehdy dospěla k závěru, že šlo o sebevraždu.

Williams byl v předtím červenci přijat na kliniku pro osoby léčící se ze závislosti, terapii podstupoval rovněž kvůli depresím. Jeho přátelé však tvrdí, že v poslední době zásadní problémy s alkoholem ani s drogami, o kterých spekulovala některá média, neměl. Podle jeho ženy, která jej viděla živého v neděli večer, byl v době před smrtí zcela střízlivý.

Williamsova manželka později uvedla, že třiašedesátiletý herec se vyrovnával s počátečním stádiem Parkinsonovy choroby a bojoval rovněž s úzkostmi a depresemi. Williamse v červenci přijala klinika pro osoby léčící se ze závislosti a terapii podstupoval rovněž kvůli depresím. 

Témata: Robin Williams