Michael Schumacher: Pomohla zázračná léčba? Špatné zprávy pro fanoušky!

Michael Schumacher 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. června 2020 13:55

Stav slavného jezdce Michaela Schumachera se nelepší, navzdory tomu, že podstoupil experimentální léčbu. Vyplývá to z dalších kroků, které rodina plánuje!

Motoristická legenda Michael Schumacher je už několik let držen stranou veřejnosti. Od děsivé nehody na lyžích v roce 2013 se o něm ví jen velmi málo a obecně se má za to, že nekomunikuje a téměř se nehýbe.

Italský neurochirurg Nicola Acciari tvrdí, že u Schumachera došlo vlivem nehody a poranění hlavy k nezvratným změnám, a už nikdy nebude stejný jako dřív. Je sice prý šance, že by se někdy mohl postavit na nohy, plnohodnotný život už ale nikdy žít nebude.

"Michael má pozměněné a zhoršené tkáňové, svalové a kosterní struktury. Je to dáno mozkovým traumatem, které utrpěl. Dnes je z něj úplně jiný člověk, než jak si ho pamatujeme ze závodního okruhu," uvedl pro italské noviny Contro Copertina.

Jak moc se jezdec změnil lékař neupřesnil, má se ale mělo za to, že Michael sice nechodí a nemluví, je ale schopen vnímat svět kolem sebe. Jeden ze Schumacherových příbuzných totiž médiím před časem řekl, že jezdec sám není schopen pohybu, přesto prý ale nějakým způsobem s okolím komunikuje.

Arcibiskup Georg Gänswein navštívil legendárního jezdce v roce 2016 a také se zdálo, že má relativně dobré zprávy. Tvrdil, že vzhled pilota se po nehodě moc nezměnil. "Seděl jsem naproti němu, vzal jsem do dlaní obě jeho ruce a podíval se na něj. Jeho tvář je, jak všichni víme, typickou tváří Michaela Schumachera. Nyní je ale trochu plnější," citoval arcibiskupa německý deník Bild.

Se Schumacherem se údajně potkal také šéf Formule 1 Bernie Ecclestone. Ten uvedl, že Michael momentálně není schopen vnímat. Dodal ale, že až se jeho stav zlepší, zodpoví na všechny vyřčené otázky. 

Kdy a jestli ke zlepšení dojde ale není ani přes neochvějnou víru rodiny a lékařů jasné. Schumacher možná dělá pokroky, pravděpodobně ale ne takové, jako by si lidé představovali. Jinak by totiž jeho rodina nehledala stále riskantnější způsoby léčby. 

Sedminásobný mistr světa byl před několika měsíci hospitalizován v nemocnici v Paříži, kde se měl podrobit experimentální léčbě infuzí kmenových buněk na klinice u profesora Philippea Menaschého, lékaře se specializací na buněčnou terapii.

Podle deníku Le Parisien dostával Schumacher do těla infuze kmenových buněk, které mají protizánětlivý účinek. Této metodě se podrobil už dříve, avšak bez většího úspěchu. "Podrobil se buněčné terapii. Od začátku ale bylo jasné, že se nestanou zázraky," uvedl lékař.  

Nově proto motoristickou legendu čeká operace, která by jí mohla vrátit alespoň část pohybových schopností. Lékaři se totiž pokusí zregenerovat celý Michaelův nervový systém tak, že odeberou cévy z jeho srdce, které následně vloží do mozku.

Jde však o nesmírně riskantní operaci, která může skončit úspěchem, ale i tragédií. Proto se lze domnívat, že pokud by jezdec měl jinou naději či pokud by rehabilitace a dosavadní léčba vykazovaly větší pokroky, že by tuto nesmírně rizikovou metodu léčby Menasché nenavrhoval a rodina by se k ní neuchýlila. 

Po tolika letech je ale naděje už pravděpodobně velmi malá. A potvrzují to i dávno zapomenutá slova lékaře, který jezdci zachránil život. O Michaela totiž po nehodě pečoval lékař Francois Payen, který tehdy netušil, jestli závodník přežije. Když o půl roku později veřejnosti oznámil, že Schumacher se probral, jeho fanoušky zaplavila úleva. Alespoň částečná. Nikdo nevěděl, jak na tom závodník bude.

Lékař ale prozradil i další podstatnou věc. Uvedl tehdy, že regenerační doba po takovéto nehodě je jeden až tři roky. Uplynul ale dvojnásobek a Schumacher za neuvěřitelné částky, které rodina platí za lékařský dohled a léčbu, dosáhl jen malých pokroků. 

Témata: Michael Schumacher