Královna kývla na „jinou“ oslavu narozenin: Bez vnuka a slavnostní salvy!

Královna Alžběta II. 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

21. dubna 2020 19:28

Královna Alžběta si v 94 letech musí zvykat na nové pořádky. Panovnice si dnes užila jinou oslavu narozenin, než na jakou byla z předchozích desetiletí zvyklá. Co všechno jí letos chybělo?

Královna Alžběta dnes slaví své 94. narozeniny. Tradičně komorní oslavy jsou letos kvůli pandemii nemoci covid-19 ještě skromnější. Panovnice totiž některé akty považovala vzhledem k situaci v zemi za nepatřičné.

Své dubnové narozeniny britská královna tradičně slaví v rodinném kruhu. Skromné oslavy se letos musí obejít i bez slavnostních salv z děl, které se ozývají z londýnského parku Hyde Park, z pevnosti Tower a windsorského hradu. Úřady nemusely letos vyvěšovat na své budovy ani vlajky Spojeného království.

Alžběta nyní pobývá s manželem Philipem na hradě Windsor, kam z Londýna odjela v půlce března. S blízkými se dnes panovnice spojí kvůli riziku nakažení koronavirem jen přes videokonferenci. Na sociálních sítích jí ale už popřál syn Charles s chotí i vnuk William s manželkou. Naopak princ Harry nedávno královskou rodinu opustil. 

Oficiální oslava královniných narozenin s tradičním defilé se koná až druhou červnovou sobotu. V červnu je totiž větší naděje na lepší počasí. Také tato oslava bude ale podle Buckinghamského paláce letos jiná, než na jakou jsou Britové zvyklí.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)