Beatles skončili před půlstoletím: Slavný hit vydělal i po 50 letech miliony!

Beatles na scéně s reprosoustavou Vox 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

13. dubna 2020 21:58

V těchto dnech uplynulo půlstoletí od chvíle, co se rozpadla nejslavnější kapela Beatles. Jejich písně ale táhnou i po 50 letech. Jeden ze slavných hitů Brouků vydělal v pátek miliony korun.

Za 910 tisíc dolarů (22,5 milionu korun) se ve Spojených státech vydražil Paulem McCartneym ručně psaný text písně Hey Jude, kterou časopis Rolling Stones považuje za nejlepší skladbu skupiny The Beatles. 

Na twitteru to oznámil kalifornský aukční dům Julien's Auctions, který dražbu s názvem Beatlemania organizoval u příležitosti 50. výročí rozpadu legendární kapely. Výsledná suma je devětkrát vyšší, než činil odhad.

„PRODÁNO za 910.000 dolarů!“ napsal o textu, který McCartney napsal černým popisovačem, v noci na dnešek aukční dům. Papír s textem byl použit ve studii při nahrávání.

Během páteční aukce byla mimo jiné prodána i blána na basový buben s logem skupiny z prvního severoamerického turné za 200 tisíc dolarů (4,9 milionu korun). Aukce nabízela přes 250 předmětů včetně popelníku, který bubeník Ringo Starr používal v nahrávacím studiu na Abbey Road v Londýně. Ten byl prodán za 32.500 dolarů (800.000 korun).

Témata: Beatles