Meghan a Harry OFICIÁLNĚ KONČÍ! Tohle nemá obdoby!

Meghan Markle a princ Harry 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. března 2020 19:26

Nevídané změny v britské královské rodině zahájil letos na začátku ledna deklarovaný úmysl prince Harryho (35) a jeho o tři roky starší manželky Meghan opustit role předních členů královského dvora a začít více nezávislý život. Po jednání s královským palácem bylo rozhodnuto, že od 1. dubna přestanou vykonávat povinnosti členů královské rodiny.

Prohlášení Harryho a Meghan z letošního 8. ledna, že se vzdají role v královské rodině a budou pracovat, které pár zveřejnil na instagramu, zaskočilo ostatní představitele monarchie včetně královny Alžběty II. a vyvolalo řadu otázek.

Královská rodina vzápětí oznámila, že respektuje jejich přání žít nezávisleji, byť by preferovali, kdyby zůstali naplno členy královské rodiny. Na základě dohodnutých podmínek nebudou princ a jeho manželka nadále disponovat titulem královská výsost, i když tento titul jim formálně zůstane.

Dále nebudou plnit pracovní povinnosti plynoucí z příslušnosti ke královské rodině, přijdou o kancelář v hlavním sídle královny a přestanou pobírat peníze britských daňových poplatníků. Ty však tvoří pouze pět procent jejich životních nákladů, zatímco drtivou většinu pokrývaly prostředky ze soukromých příjmů prince Charlese. Tyto příjmy jim zůstanou. Jak ujednání s manželským párem fungují, by měl královský palác po roce zhodnotit.

"Sussexovi" se také zavázali, že státní pokladně vrátí prostředky ve výši 2,4 milionu liber (přes 70 milionů korun), které utratili za renovaci svého britského sídla Frogmore Cottage v hrabství Berkshire poblíž windsorského hradu. Za pronájem nemovitosti budou nyní platit komerční nájem.

Harry a Meghan původně plánovali žít střídavě v Británii a v Kanadě, kde Meghan prožila značnou část herecké kariéry, a chtěli některé své povinnosti v rámci rodiny dál vykonávat. Ale ukázalo se, že to není možné. Princ Harry později přiznal, že je z toho smutný.

Do Kanady také oba odjeli krátce po svém lednovém prohlášení. Princ Harry se vrátil do Británie po více než měsíci 26. února, aby zde absolvoval sérii posledních veřejných vystoupení coby přední člen královské rodiny. A jednou z posledních oficiálních akcí "Sussexových" v Británii byla účast na předávání cen válečným veteránům v Londýně na začátku března.

S veřejností budou princ a jeho manželka nadále komunikovat prostřednictvím své charitativní organizace, která se měla původně jmenovat Sussex Royal. Tuto značku, o jejíž registraci loni požádali, ale nebudou moci po odchodu do ústraní používat. Buckinghamskému paláci podle médií vadí především slovo "royal", tedy královský. Mluvčí páru uvedla, že důvodem tohoto kroku jsou vládní předpisy.

Královský pár rovněž přijde o svoji ochranu v Kanadě. Tu od loňského listopadu, kdy tam rodina britského prince pobývala na šestitýdenní dovolené, zajišťovala s přestávkami místní policie. Kanadská vláda ale 27. února oznámila, že se tak už dít nebude.

Mezi příčinami bezprecedentního kroku Harryho a jeho manželky by mohl být přístup britských médií. Podle nedávné analýzy zveřejněné britským listem The Guardian vycházelo o Meghan v nedávné minulosti dvakrát více negativních článků než pozitivních. Harry a Meghan si na bulvár stěžují v podstatě od samého počátku jejich vztahu.

Meghan je druhou Američankou, kvůli které se nějaký člen britské královské rodiny vzdal svých povinností. První byla rozvedená Američanka Wallis Simpsonová. Do ní se britský král Edward VIII. zamiloval natolik, že se v roce 1936 vzdal trůnu, aby se s ní mohl oženit, což byl první případ svého druhu v dějinách rodu Windsorů.

Témata: Princ Harry Meghan Markle královská rodina (gbr)