Zemřela Tonie Marshallová (†83): Točila i s Catherine Deneuve!

Tonie Marshallová

Autor: stars24.cz, ČTK

13. března 2020 9:00

Ve věku 68 let dnes zemřela francouzsko-americká herečka, režisérka a scénáristka Tonie Marshallová. Informovala o tom agentura AFP. Marshallové film Venuše, salon krásy získal v roce 2000 čtyři prestižní francouzské filmové ceny César. Podle agentky zesnulé umělkyně Elisabeth Tannerové zemřela Marshallová "dnes ráno po dlouhé nemoci".

Dcera amerického herce a režiséra Williama Marshalla a francouzské herečky Micheline Presleové začala kariéru jako herečka. Zahrála si mimo jiné v několika filmech představitele francouzské nové vlny Jacquesa Demyho, například v komedii Největší událost od chvíle, kdy člověk vstoupil na Měsíc z roku 1973.

Později se ale Marshallová začala věnovat režii. První celovečerní film natočila v roce 1989. Jejím nejznámějším snímkem je komedie z prostředí kosmetického ústavu Venuše, salon krásy (1999), za který dostala v roce 2000 francouzské filmové ceny César za nejlepší film, režii a původní scénář. Čtvrtou cenu tehdy film získal díky Audrey Tautouové, která si v komedii zahrála a kterou porota označila za největší naději roku mezi herečkami.

K dalším filmům, které Marshallová natočila, patří romantický snímek Nebe na dosah s Catherine Deneuveovou (2002), komedie Prachy v prachu (2008) či komedie Tu veux ou tu veux pas (Chceš nebo nechceš, 2014). Poslední film, drama Číslo jedna, natočila Marshallová v roce 2017.

Témata: Tonie Marshallová úmrtí