Kanada kašle na Harryho a Meghan: Ať se o sebe postarají sami!

Princ Harry a vévodkyně Meghan 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. března 2020 11:13

Kanada už nebude zajišťovat ochranu britského prince Harryho a jeho rodiny. Na jejich osobní bezpečnosti se přestane podílet "v následujících týdnech", oznámila podle agentury Reuters kanadská vláda

Podle kanadské vlády se místní policie na zajišťování bezpečnosti 35letého Harryho, jeho o tři roky starší manželky Meghan a téměř ročního syna Archieho podílela s přestávkami od loňského listopadu. Tehdy rodina britského prince zahájila šestitýdenní dovolenou v Kanadě.

Vzhledem k tomu, že Harry a Meghan už nebudou aktivními členy britské královské rodiny a od 1. dubna přestanou vykonávat s tím spojené povinnosti, přestane Kanada platit za jejich ochranu. "Přestaneme poskytovat podporu v následujících týdnech v souladu se změnou jejich statusu," uvedla podle Reuters mluvčí kanadského ministerstva veřejné bezpečnosti Mary-Liz Powerová.

Podle kanadských médií by ochrana aristokratické rodiny Ottawu přišla na dvacet milionů kanadských dolarů ročně (344 milionů Kč). Na internetu se objevila v uplynulých týdnech petice, pod kterou se podepsaly desítky tisíc Kanaďanů odmítajících platit za ochranu prince a jeho rodiny.

Vnuk královny Alžběty II. na počátku roku oznámil, že se s ženou vzdají role v královské rodině a začnou pracovat, aby se stali finančně nezávislými. Původně plánovali žít střídavě v Británii a v Kanadě a chtěli některé své povinnosti v rámci rodiny dál vykonávat.

Témata: Meghan Markle Princ Harry