Meghan a Harry nejsou jediní! I jiný skandální člen královské rodiny složil funkci!

Křest malého Archieho 4

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. února 2020 14:29

Ačkoliv světová média řeší především konec Meghan a Harryho jakožto členů úzkého kruhu královské rodiny, nejsou ani zdaleka jediní, kdo v posledních měsících vycouval. I princ Andrew loni koncem listopadu oznámil, že zanechává svých veřejných povinností.

Britský princ Andrew, vévoda z Yorku, který se narodil 19. února 1960 jako třetí dítě a druhý syn královny Alžběty II., byl přes 20 let byl důstojníkem královského námořnictva, s nímž se v roce 1982 zúčastnil i války s Argentinou o Falklandy.

Značnou pozornost vzbudilo jeho manželství a následný rozvod se Sarah Fergusonovou, ještě větší loňský skandál kolem jeho styků s americkým finančníkem Jeffreym Epsteinem. Nedávno princ požádal, aby zatím nebyl povýšen do hodnosti admirála, což bylo plánováno právě u příležitosti jeho šedesátých narozenin.

Princ Andrew loni koncem listopadu oznámil, že zanechává svých veřejných povinností. Odstoupil z řady sdružení a spolků, nad nimiž měl patronát. Mladší bratr prince Charlese čelí obviněním, že se zapojil do sexuálního zneužívání mladistvých dívek, kvůli kterému měl být Epstein souzen, dokud nespáchal sebevraždu v cele newyorského vězení. Jedna z Epsteinových obětí Virginia Giuffreová u soudu uvedla, že byla donucena k pohlavnímu styku s vícero vlivnými muži včetně prince Andrewa. Ten řekl, že si žádné setkání s Guiffreovou nepamatuje.

Podle médií tohoto bouřliváka pronásledovaly skandály zaviněné bujarým životem již od mládí. "Ženy, pitky, okázalé utrácení. Rozmařilý playboy, černá ovce britské královské rodiny - to se o něm říká," napsal před časem list The Daily Mail.

Celým jménem Andrew Albert Christian Edward navštěvoval stejně jako jeho otec a starší bratr Charles soukromou školu Gordonstoun ve Skotsku a poté absolvoval Britskou královskou námořnickou kolej v Dartmouthu. Již během studia se v roce 1979 stal důstojníkem britského královského námořnictva, v němž absolvoval například kurz elitních zelených baretů a létal jako pilot vrtulníků. Z vojenské služby definitivně odešel v létě 2001 a v roce 2005 byl povýšen na čestného kapitána.

Od roku 2001 jezdil deset let po světě jako zvláštní zástupce Spojeného království pro obchod a investice. V této funkci navštívil v roce 2003 i Českou republiku.

Témata: královská rodina (gbr) princ Andrew (syn královny Alžběty)