Královnu Alžbětu vyměnili: Bylo to v plánu!

Královna Alžběta II. 5

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

25. ledna 2020 21:58 | Aktualizováno: 26. ledna 2020 5:38

O konci královny Alžběty v čele britské monarchie se spekuluje poměrně často, pravdou ale je, že panovnici už jednou vyměnili. Jak je to možné?

Není to tak dávno, co se některá britská média zabývala otázkou, zdali už není čas na to, aby královna Alžběta abdikovala ve prospěch prince Charlese, který by konečně usedl na trůn. V reálném životě ještě panovnici nikdo nevyměnil, ve stále populárnějším zahraničním seriálu se tak stalo.

Historický seriál The Crown o době vlády současné panovnice měl premiéru v roce 2016 a mladou královnu Alžbětu ve dvou prvních sériích ztvárnila Claire Foyová, která za svůj výkon získala cenu Emmy. Ve třetí řadě, která měla nedávno premiéru na streamovací televizi Netflix, ji ale tvůrci vyměnili. 

Vladařku ve starším věku hraje Olivia Colmanová, která letos v únoru získala Oscara za ztvárnění královny Anny Stuartovny ve filmu Favoritka. Colmanová si v roce 2011 zahrála ve filmu Železná lady po boku Meryl Streepové.

Oblíbený seriál potěšil odborníky tím, že se výrazně zvýšil počet lidí, kteří se zajímají o moderní britskou historii. Podle deníku The Times se ve dnech po zpřístupnění nových dílů často několikanásobně zvýšil počet těch, kteří si na internetové Wikipedii prohlíželi některé stránky.

Témata: Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)