Oficiální stanovisko je tady! Takhle se královna staví k Harrymu a Meghan!

Meghan Markle a Alžběta II. 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

13. ledna 2020 19:25

Britská královská rodina má za sebou velmi konstruktivní diskuse o budoucnosti prince Harryho a jeho rodiny. Dohodla se na přechodném období, během kterého budou vévoda a vévodkyně ze Sussexu trávit čas v Británii i v Kanadě.

V tiskovém vyjádření to po dnešní schůzce s Harrym a dalšími členy rodiny oznámila královna Alžběta II. Požádala o to, aby se ke "konečným rozhodnutím" dospělo v nejbližších dnech.

"Krizový summit", jak schůzku na panství Sandringham označila britská média, královna svolala kvůli oznámení z minulé středy, v němž Harry a Meghan oznámili záměr opustit pozici "předních" představitelů monarchie. Tento plán vyvolal řadu nejrůznějších otázek, na které nyní britský dvůr hledá odpovědi.

"Moje rodina a já naprosto podporujeme touhu Harryho a Meghan vybudovat si nový život jakožto mladá rodina. Ačkoli bychom preferovali, kdyby zůstali plnohodnotnými funkčními členy královské rodiny, respektujeme a chápeme jejich přání žít jako rodina nezávisleji a při tom zůstat váženou součástí mojí rodiny," uvedla královna po schůzce, které se účastnil i Harryho starší bratr princ William a jeho otec princ Charles.

"Harry a Meghan dali jasně najevo, že nechtějí být ve svých nových životech závislí na veřejných financích. Dohodlo se proto, že nastane přechodné období, během něhož... budou trávit čas v Kanadě a ve Spojeném království," pokračuje prohlášení.

Právě z Kanady chtějí podle informací britských médií vévoda a vévodkyně ze Sussexu učinit svůj druhý domov poté, co by se odklonili od svých současných rolí. Nové uspořádání ale podle královny stále není dohodnuté. "Požádala jsem, aby se konečných rozhodnutí dosáhlo v příštích dnech," dodala panovnice.

Témata: Meghan Markle Princ Harry Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)