Legenda ožila? Dcera Bruce Leeho rozjela velkou právní bitvu!

Bruce Lee

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. prosince 2019 21:34

Dcera legendy akčních filmů Bruce Leeho žaluje čínský řetězec s rychlým občerstvením za to, že ve firemním logu bez povolení použil hercovu podobu. Požaduje odškodné přes 210 milionů jüanů (zhruba 687 milionů Kč). S odvoláním na čínská média o tom dnes informuje agentura Reuters.

Leeho dcera Shannon řídí kalifornskou společnost Bruce Lee Enterprises, která příslušnou žalobu tento týden podala u soudu v Šanghaji. Terčem žaloby je řetězec Real Kungfu, který vznikl v roce 1990 a který má pobočky ve více než 57 čínských městech.

Společnost Real Kungfu uvedla, že ji žaloba zaskočila, protože dané logo používá už 15 let. Upozornila, že čínské úřady jí používání tohoto loga povolily. Žaloba mimo jiné požaduje, aby firma vydala prohlášení, ve kterém vysvětlí, že nemá s legendárním hercem nic společného.

Žaloba přichází v době, kdy Čína slibuje posílení ochrany duševního vlastnictví. Tato problematika patří mezi klíčová témata v obchodním sporu mezi Pekingem a Washingtonem.

Bruce Lee, který zemřel v roce 1973 ve věku 32 let, se za svůj krátký život stihl stát legendou a dodnes inspiruje a ohromuje fanoušky bojových umění po celém světě. Hrál například ve filmech Drak přichází či Pěst plná hněvu.

Témata: Bruce Lee