Monarchie v rozkladu? Králem nemusí být Charles ani William!

Princové William, Charles a Harry 6

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

20. prosince 2019 13:43 | Aktualizováno: 20. prosince 2019 22:02

V letité historii britské monarchie se toho stalo letos, zatím nikdy se ale na nového panovníka nečekalo tak dlouho. Královna Alžběta sedí na trůnu už 67 let. Jak se bude jmenovat král, který ji nahradí?

Královna Alžběta je zatím pevně usazená na královském trůnu, už mnohokrát se ale spekulovalo o tom, že přednost před jejím synem dostane vnuk, princ William. Současnou panovnici ale na trůnu podle všeho vystřídá princ Charles. A jak to tak vypadá, žádný král William se moci nad palácem nikdy chopit nemusí.

Pro vévodu z Cambridge totiž platí to samé, co pro jeho otce. Jak už vás stars24.cz informoval, Charles má možnost si vybrat, pod jakým jménem bude vládnout. Namísto v pořadí již pátého krále Williama se tak Britové mohou dočkat překvapení.

Princ William by pravděpodobně volil z dalších třech křestních jmen, které má. Stal by se tedy králem Arthurem, Philipem nebo Louisem. Podle serveru express.co.uk je v případě „zavržení“ Williama nejpravděpodobnější první varianta.

Vnuk současné královny by nebyl prvním králem, který se zapsal do dějin pod jiným jménem, než které používal před nástupem na trůn. Britská historie pamatuje hned několik monarchů, kteří si změnili jméno. Třeba otec jeho babičky vládl jako Jiří VI., pokřtěn však byl jako Albert.

Témata: Princ William Král Charles III. (Karel III.) Královna Alžběta II. královská rodina (gbr)