Lékař Michaela Schumachera prolomil mlčení! Prozradil, jak na tom jezdec je!

Michael Schumacher 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. prosince 2019 15:44 | Aktualizováno: 12. prosince 2019 22:18

Od nehody na lyžích, při níž utrpěl slavný závodník Formule 1 Michael Schumacher fatální zranění hlavy, uplyne tento měsíc šest let. Během nich se na veřejnost dostávaly jen kusé informace o tom, v jakém zdravotním stavu se jezdec nachází. K jeho případu se ale vyjádřil i lékař, který o Schumachera pečoval krátce po nehodě. A vůbec poprvé promluvil i Philippe Menasché, na jehož klinice se jezdec nyní léčí.

"Nemůžeme říct, že je z nejhoršího venku. Potřebuje čas." S těmito slovy předstoupil 31. prosince roku 2013 před veřejnost a média lékař Jean-Francois Payen. Dva dny poté, co se Schumacher vážně zranil při nehodě na lyžích. Nikdo tehdy netušil, jestli závodník přežije, a jen stěží by někdo mohl odhadovat, jaký bude Schumacherův stav dnes, po šesti letech.

Netušil to ani sám Payen, který o jezdce pečoval, zatímco byl v kómatu. Když o půl roku později veřejnosti oznámil, že Schumacher se probral, jeho fanoušky zaplavila úleva. Alespoň částečná. Nikdo nevěděl, jak na tom závodník bude.

A s jistotou to nikdo neví ani dnes. Informace, které z jeho vily ve Švýcarsku přicházejí, jsou kusé a neúplné. Ale ačkoliv už Payne není jeho ošetřujícím lékařem, byl jedním z mála lidí, kteří měli to privilegium Schumachera vidět a navštěvovat.

Jeho slova pro německý magazín In Touch v záplavě více či méně pravdivých zpráv zapadla, britská média je ale dnes připomněla jako jeden z mála lékařských zdrojů, který může reálně zhodnotit, jak na tom Schumacher je.

Lékař už dříve prozradil, že regenerační doba je jeden až tři roky. A dodal, že Schumacher dosahuje pozitivních pokroků. Fanoušky také poprosil, aby byli trpěliví, a ujistil je, že jeho žena Corina dělá pro svého manžela co nejlepší.

"Ihned si uvědomila závažnost situace. Vše vidí velmi jasně a udělá cokoliv, aby zlepšila jeho stav," uvedl francouzský lékař.

Zázračná léčba? POTVRZENO!

Sedminásobný mistr světa měl být před několika měsíci hospitalizován v nemocnici v Paříži, kde se měl podrobit experimentální léčbě infuzí kmenových buněk na klinice u profesora Philippea Menaschého, lékaře se specializací na buněčnou terapii.

Podle deníku Le Parisien dostával padesátiletý Schumacher do těla infuze kmenových buněk, které mají protizánětlivý účinek. Deník také uvedl, že se nejednalo o první návštěvu této kliniky. Infuze měl údajně podstoupit již dvakrát v loňském roce, kdy jej do nemocnice přivezl vrtulník. Letos byl poprvé transportován sanitkou.

Tyto informace byly následně jinými zdroji popřeny, nyní se ale ukázalo, že se Schumacher léčbě skutečně podrobil. Magazínu to potvrdil sám Philippe Menasché. 

"Podrobil se buněčné terapii. Od začátku ale bylo jasné, že se nestanou zázraky," uvedl. 

Zatím nejpřesvědčivější informace, které pochází od lidí, kteří se s ním mohli vidět, hovoří o tom, že Schumacher je upoután na vozík. Údajně nemluví a není schopen pohybu, nějakým způsobem ale vnímá svět kolem sebe.

Témata: Michael Schumacher