KRUTÝ ŽIVOT Marie Fredrikssonové: Hvězda Roxette bojovala s rakovinou 17 let!

Skupina Roxette

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

10. prosince 2019 19:21

Postavou křehká Fredrikssonová, jejíž image charakterizoval krátký blonďatý sestřih, zaujala kritiky i fanoušky zejména silou a zabarvením svého hlasu. V soukromí ale zápolila s nemocí, kterou po bezmála 20 letech nedokázala porazit!

Narodila se 30. května 1958 v Össjö. Začínala v punkové skupině Strul, kterou založila v roce 1978 se svým tehdejším přítelem. Poté působila v kapele MaMas Barn, která se rozpadla krátce po vydání debutového alba v roce 1982. Talentu Fredrikssonové si následně všiml švédský zpěvák Lasse Lindbom, který také produkoval její první sólové album Het vind (1984).

Zpěvačce byl již v roce 2002 odhalen nádor na mozku, absolvovala náročné operace a kapela poté přerušila svou úspěšnou kariéru. Fredrikssonová vyhledávala klid a začala malovat obrazy. K hudbě se vrátila v roce 2004, kdy vydala svoji první anglicky zpívanou sólovou desku The Change, kterou o dva roky později následovalo švédsky nazpívané album coververzí Min Bäste Vän.

V roce 2009 obnovila spolupráci s Gesslem a Roxette se také vrátili na koncertní pódia. Poslední deska kapely s názvem Good Karma vyšla v roce 2016, poté skupina definitivně ukončila kariéru.

V roce 2003 obdržela spolu s Gesslem od švédského krále Carla XVI. Gustava řád za významný příspěvek ke kulturní reprezentaci země. Svoji úspěšnou hudební kariéru i osobní životní peripetie popsala Fredrikssonová v životopisné knize Listen To My Heart: Moje láska k životu, která vyšla v roce 2017.

Témata: skupina Roxette Marie Fredrikssonová