Dusno kolem monarchie: Královna Alžběta zatrhla oslavu narozenin!

Královna Alžběta II. 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

25. listopadu 2019 19:30

Britská královna Alžběta ztrácí s některými členy rodiny trpělivost. Rozhodla se proto zrušit velkolepou narozeninovou oslavu plánovanou na počátek příštího roku. Skandálů už totiž bylo dost.

Jedinkrát v životě použila královna Alžběta latinské slovní spojení „annus horribilis“ neboli hrozný rok, a to ve vztahu k roku 1992. Po 27 letech je tato dvouslovná fráze opět ve hře a na vině je především princ Andrew.

Monarchie se otřásá v základech kvůli stykům vévody z Yorku s Jeffreym Epsteinem. Druhý nejstarší syn královny se minulý týden dočasně vzdal svých povinností. Podle britských médií ho rodina „vydědila“ definitivně. Rozhodnout o tom měla panovnice v kooperaci se svým nestarším synem Charlesem, budoucím králem.

Ačkoliv se královská rodina zachovala velice rozhodně, úplně vydědit Andrewa nechce. Královna princovi řekla, že je nadále členem královské rodiny. Pořád se bude účastnit Trooping the Colour (oficiální oslavy narozenin královny – pozn. red.) a během důležitých událostí má být na balkoně Buckinghamského paláce.

Z jeho útrob už ale prý královna odstranila jeho vlajku, zároveň syna zbavila funkce britského obchodního velvyslance. Navíc dle informací The Sunday Times zrušila velkolepou oslavu vévodových šedesátin, která se měla konat 19. února. Místo ní proběhne jen malá rodinná večeře.

Témata: Královna Alžběta II. princ Andrew (syn královny Alžběty) královská rodina (gbr)