Freddie Mercury: Slova muže, který ho viděl naposledy naživu… Dnes před 28 lety!

Freddie Mercury 7

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. listopadu 2019 16:20

V kalendáři stejné datum, ale o 28 let méně. Freddiemu Mercurymu zbývalo posledních pár desítek hodin života a byl u něj tou dobou i komorník Peter Freestone. Frontmana Queen tehdy viděl naposledy naživu. Co si z toho dne pamatuje?

Peter Freestone je zajímavou osobností z mnoha důvodů, třeba i proto, že se jako Brit rozhodl žít v Česku. Především je však známý jako komorník Freddieho Mercuryho a tím pádem i jako jeden z posledních, kteří ho viděli naposledy naživu. Podle jeho vzpomínek se tak stalo na den přesně před 28 lety, tedy 22. listopadu 1991.

„Poslední týden neopustil postel, přesto nikdy nebyl sám. Měli jsme dvanáctihodinové směny. Seděl jsem na posteli a držel ho za ruku, takže když se vzbudil, někdo u něj vždycky byl,“ vzpomínal dle webu mirror.co.uk Freestone. „Naposledy jsem ho viděl večer v pátek 22. listopadu.“

Toho večera učinil frontman Queen dle komorníka zásadní rozhodnutí říct lidem pravdu o svém zdraví, že trpí nemocí AIDS. Dodnes prý tuto historku doprovázejí jisté nepřesnosti. „I když se to říká, on nevydal prohlášení den před svou smrtí. Odeslal ho už v pátek v 8 večer, ale noviny ho zveřejnily až v sobotu ráno,“ vysvětlil.

„Nikdy jsem ho neviděl tak uvolněného, byl rád, že je to venku. Už to nebylo nic, co by mělo smysl skrývat. Mohl se na to připravit. Byla velká úleva pustit to do světa,“ dodává Freestone. Mercury nakonec umřel 24. listopadu.

Témata: Freddie Mercury Peter Freestone skupina Queen