Aktivistka Greta cestuje časem? Neuvěříte, co je na fotce staré přes 100 let!

Aktivistka Greta cestuje časem? 3

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. listopadu 2019 12:47

Spousta lidí ji obdivuje, jiným leze na nervy. Aktivistka Greta se musí vypořádat s oběma póly popularity, ani ona ale nečekala, co na ní lidé dokážou vyhrabat. Malá Švédka prý dokáže cestovat časem. Kdo a na základě čeho to tvrdí?

Aktivistka Greta Thunbergová je jednou z globálně nejsledovanějších osobností letošního roku. Někomu možná přijde tak otravná, že ji vidí úplně všude. Třeba i na fotografii pořízené na Yukonu v roce 1898. Počkat… To je opravdu ona?

Ano, světem v posledních dnech hýbe přes 120 let stará fotka, která je k nalezení v archivu washingtonské univerzity. Dívka, kterou na ní lze spatřit, jako by nezletilé Švédce z oka vypadla. Snímek zveřejnil na Twitteru kanál Cool History a zprvu si všichni mysleli, že jde o zdařilou fotomontáž. Fotka je ale stoprocentně pravá.

Podoba aktivistky s holčičkou na fotografii už zaujala tisíce lidí, kteří si kladou nejrůznější otázky. „Je snad Greta cestovatelka časem?“ zní jedna z nich. Frekventovaná konspirační teorie pak hovoří o tom, že Great pochází z budoucnosti, odkud ji posílají na misi do kritických bodů světových dějin. Takovým má být asi i současná „klimatická krize“.

Shodou okolností tento týden koluje internetem i jiná konspirace, která tvrdí, že Greta je pouze rolí velmi talentované australské shakespearovské herečky Estelly Renne. „Dokáže věrohodně napodobit skandinávský přízvuk. Zároveň se dovede na povel zhroutit, rozbrečet a křičet na lidi, jak se něco vůbec opovažují udělat,“ dělají si tak z aktivistky srandu lidé na facebooku.

Témata: Greta Thunbergová (aktivistka)