Zemřel Jake Burton (†65): Průkopník snowboardu podlehl rakovině!

Jake Burton 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

22. listopadu 2019 11:05 | Aktualizováno: 23. listopadu 2019 9:46

Celý svět, včetně lidí v Česku, truchlí nad smrtí spoluvynálezce snowboardingu a průkopníka jízdy na prkně. Jake Burton v 65 letech podlehl rakovině. O jeho úmrtí informoval zpravodajský server BBC.

Jake Burton Carpenter (†65) opustil na konci 70. let svou dosavadní práci, aby založil vlastní firmu Burton Snowboards, aniž by tušil, že její výrobky dnes budou používat stovky tisíc lidí po celém světě. Rodák z amerického Texasu tehdy doufal, že jízda na prkně na sněhu lidi jednoho dne uchvátí.

Byla to sázka na správnou kartu, i když si Burton musel počkat. Po roce 1998 už ale nebylo cesty zpět, toho roku se snowboarding poprvé objevil na olympijských hrách. V následujících dvaceti letech tak mohly pro Česko získat v disciplínách na prkně dvě zlaté medaile Eva Samková a Ester Ledecká.

I jim je bezpochyby líto, že průkopník sportu odešel. Burton podlehl rakovině varlat, kterou v roce 2011 napoprvé porazil. Letos v listopadu ale podřízeným prozradil, že se zákeřná nemoc vrátila. Jake s ní chtěl samozřejmě bojovat, tentokrát ale byla nad jeho síly.

„Byl to otec snowboardingu, skvělý muž, kterého jsem mohl nazývat přítelem… Slovy nedokážu popsat, jak jsem Jakeovi vděčný. Byl to klíčový muž v mém životě i kariéře. Jake vydláždil cestu pro snowboard po celém světě, jeho památka bude díky nám žít dál,“ vzkázala největší sportovní legenda snowboardingu, několikanásobný olympijský šampion Shaun White.

Témata: Jake Burton Snowboarding