Britský princ prosí o odpuštění: Nevhodné kontakty s muži i ženami!

Princ Andrew, vévoda z Yorku, autor: Roosewelt Pinheiro/ABr 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz, ČTK

16. listopadu 2019 21:00

Britský princ Andrew lituje toho, že trávil čas s americkým miliardářem Jeffreym Epsteinem, který před svou smrtí čelil obvinění z rozsáhlého sexuálního zneužívání. V rozhovoru s britskou televizí BBC Andrew řekl, že pobyt u Epsteina "nebyl vhodný pro člena královské rodiny". Odmítl rovněž, že se kdy setkal s ženou, která jej viní z nuceného sexu.

Finančník Epstein po propuknutí skandálu se zneužíváním dívek spáchal začátkem srpna sebevraždu v newyorské věznici, kde čekal na soud. Podle obžaloby nutil nezletilé dívky k sexu a prostituci. Andrew, stejně jako mnoho dalších prominentů, se s Epsteinem přátelil, kvůli čemuž čelí veřejné kritice i obviněním, že podílel na miliardářově trestné činnosti.

V minulosti se opakovaně objevily snímky, na nichž Andrew figuroval spolu s Epsteinem. Některé pocházejí dokonce z doby, kdy si Epstein již odseděl svůj první trest za sexuální zneužívání.

Jedna z obětí zneužívání Virginia Giuffreová u soudu s Epsteinem uvedla, že byla donucena k sexu s Epsteinem a s dalšími vlivnými muži, včetně prince Andrewa. Její setkání s princem se údajně odehrála v Londýně, New Yorku a na soukromém ostrově v Karibiku v letech 1999 a 2002, kdy ji Epstein "držel jako sexuální otrokyni".

"Vůbec si nepamatuji, že bych tuto ženu kdy potkal," zopakoval nyní 59letý Andrew v rozhovoru s BBC, v němž se v souvislosti se sexuálním skandálem poprvé vystavil přímým otázkám.

Již v létě druhý nejstarší syn královny Alžběty II. vydal prohlášení, v němž se ohradil proti tomu, že by měl cokoliv společného se sexuálním zneužíváním mladých dívek, z nějž byl Epstein obviněn. Později se za své přátelství s Epsteinem omluvil.

Témata: princ Andrew (syn královny Alžběty) Jeffrey Epstein královská rodina (gbr)