Jeremy Clarkson to spočítal aktivistce Gretě: Drž hubu, jsi rozmazlený spratek!

Jeremy Clarkson

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

30. září 2019 21:40

Mladá švédská aktivistka Greta Thungergová pořádně vytočila známého britského moderátora Jeremyho Clarksona, kterého většina Čechů zná díky pořadu Top Gear. Podle něj by se dívka měla raději vrátit zpátky do školy!

Jeremy Clarkson je znám díky své prostořekosti. Kvůli sporům s producenty ostatně také skočil v Top Gearu! Teď navíc pro britský deník The Sun napsal ostrý komentář – ne o televizi, ale o mladé aktivistce Grétě!

Moderátor se s dívkou nemazlí! Hovoří o ní dokonce jako o rozmazleném spratkovi. „Když má puberťačka záchvat vzteku, většina rodičů ji pošle do pokoje se uklidnit. Ale když se 16letá Greta Thunbergová ocitla na pódiu v sídle OSN a měla nefalšovaný pubertální záchvat, byla přehlušena potleskem,“ shrnul její vystoupení Clarkson.

On sám jí prý ale rozhodně netleskal. „Protože jsem byl na záchodě, jak mi bylo zle,“ rýpnul si. Greta v projevu mimo jiné mluvila o tom, jak jí „ukradli sny a dětství“. „Jak si to dovolujete?” tázala se všech. I tuhle část její řeči ale Clarkson ztrhal. „Jak si to dovolujeme? Ne, jak vy si dovolujete plout do Ameriky na karbonové jachtě za 15 milionů liber, které jste nevydělala a která má záložní naftový motor, o kterém jste se nezmínila?” vzkázal dívce.

Píše také, že když se aktivistka pustila do jeho generace, on na oplátku zkritizuje tu její. „Co léky, které berete, když vás bolí hlava? Co čistá voda, která teče z kohoutku? Co jídlo, které si můžete koupit v jakoukoli denní a noční dobu? Žádný 16letý člověk se o to nezasloužil,“ zdůraznil.

Připomněl, že jsou to dospělí a ne teenageři, kdo létá se stíhačkami a hlídá bezpečí. „Dali jsme vám mobily, laptopy a internet. Vytvořili jsme sociální média, která tak rádi používáte a provozujeme banky, které tohle všechno platí. Tak jak si dovolujete stát tam a poučovat nás, vy rozmazlený fracku?” nešetří Gretu Clarkson.

V podobném duchu pak kritizuje i chování jejich rodičů. Ti podle Clarksona měli své dceři vysvětlit, že život je často tragický a že a někteří rodiče nemohou dát dětem nic jiného než peníze a jiní zase jen svou lásku. „Takže drž hubu a nech je, ať to dělají. Takhle svět funguje a vždy fungoval,“ poučuje ji. Dívce pak vzkázal, aby se raději vrátila do školy a věnovala se vědě, protože je to právě věda, kdo problémy, o kterých hovoří, nakonec vyřeší.

Témata: Jeremy Clarkson Greta Thunbergová (aktivistka) Ekologie