Meghan a Harry: Sebrali Archieho a ZMIZELI Z BRITÁNIE!

Vévodkyně Meghan a princ Harry 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. září 2019 9:27

Britský princ Harry s chotí Meghan a synem Archiem dorazili do Jihoafrické republiky, čímž zahájili dlouho očekávanou desetidenní návštěvu Afriky.

Zatímco Meghan s nejmladším potomkem stráví celou dobu v JAR, princ se od nich po několika dnech odpojí a odjede do Malawi, Botswany a Angoly. Návštěva má být podle serveru BBC zaměřená na národy a kulturu afrického kontinentu. Pro čtyřměsíčního Archieho je to první oficiální zámořská cesta.

Harry s Meghan dnes navštívili neziskovou organizaci, která pomáhá svobodným ženám s dětmi v jedné z chudinských černošských čtvrtí Kapského města. Při návštěvě hovořili o násilí namířeném proti ženám, které je podle serveru BBC v JAR v poslední době na vzestupu. Za loňský rok zde muži zavraždili 2700 žen a 1000 dětí. Úřady také registrovaly přes 100 případů znásilnění denně.

"Jsem tu s vámi jako matka, manželka, jako žena, jako žena tmavé pleti a jako vaše sestra," prohlásila Meghan při setkání s oběťmi násilností. Harry poznamenal, že žádný muž se nerodí, aby ubližoval ženám, a že je nutné nově vymezit maskulinitu, "aby příští generace mohly přinést do budoucna pozitivní změnu".

Podle jihoafrických zdrojů je program vévody a vévodkyně ze Sussexu nabitý, za deset dní budou muset absolvovat dalších asi třicet akcí. Za pobytu v JAR se Harry a Meghan setkají s nositelem Nobelovy ceny za mír Desmondem Tutuem, prezidentem Cyrilem Ramaphosou a rovněž s vdovou po prvním černošském prezidentovi Nelsonu Mandelovi.

Ve středu Harry odcestuje sám do Botswany, Angoly a Malawi. Má se tam seznámit s projekty určenými k ochraně přírody, k prevenci HIV a také k odstraňování min v Angole, v čemž se angažovala princova matka Diana.

Rodina se pak znovu sejde příští týden v Johannesburgu a 2. října z Afriky odcestuje.

S účastí Archieho se v oficiálním program vévody a vévodkyně sice nepočítá, avšak očekává se, že ho manželé při některé příležitosti lidem ukážou. Pár cestoval letem společnosti British Airways, aby se vyhnul kritice za používání soukromého letadla při současném volání po ochraně životního prostředí.

Témata: Meghan Markle Princ Harry Archie Harrison Mountbatten-Windsor