John Rambo dávno zemřel... Jak mohl STALLONE natočit RAMBO V: Last Blood?!

Sylvester Stallone jako John Rambo. S přijetím této role Sly vůbec neváhal, ačkoliv ji jiní odmítli. 2

Autor: Jan Novák, stars24.cz

15. září 2019 9:29 | Aktualizováno: 24. září 2019 11:18

Po jedenáctileté odmlce v září 2019 přijde do kin pátý a poslední díl příběhu Johnnyho J. Ramba. Jak je to ale možné?

Rambo vznikl dle předlohy románu Davida Morrela First Blood. Agresivní zlý člověk vtrhne do poklidného městečka, kde ho nakonec čeka i smrt. To je knižní verze. 

Filmová verze nebyla tak jednoznačná. Film šel do kin v roce 1982, kdy od vietnamské války přece jen uběhlo několik let a společnost na veterány válčící v této americké nakonec taškařici, přece jen hleděla jinak. Postavu nebylo možné prezentovat jako agresivního tupého vojáka, který kosí civilní obyvatelstvo jako na střelnici. Samozřejmě, Sylvester Stallone postavě dodal drsný charakter, který obměkčil senzační hudbou Jerry Goldsmith. Ve finále postava Ramba obecenstvo dojímala. Z drsného chlapíka se dokonce na konci filmu vyklubalo citlivé "dítě".

Tajemstvím není, že Stallone jeden den obdržel scénář od Buzze Feitshanse a do 24 hodin roli přijal. Sám Sly válku ve Vietnamu prožíval poměrně citlivě. Z počátku ji podporoval, postupně však soucítil s veterány, vracejícími se z války domů, které veřejnost odmítala příjmout a nazývala je "vrahy dětí". Stallone tento obraz dokonale ztvárnil v závěru filmu First Blood.

Co je ale tajemstvím filmu? Pro širokou veřejnost je neznámý fakt, že Rambo 1 (First Blood) disponuje dvěma konci. Ten známější jsme všichni viděli. A my vám dnes nabízíme druhou variantu, kdy John Rambo skutečně zemře. Jak k ní došlo? Jednoduše. V roce 1982 se čekalo na průkopnický akční film, který změnil dějiny tohoto žánru. Nikdo nečekal takový úspěch. A v první fázi skutečně existoval jen konec, kdy dle knižního románu John zemře (viz. přiložené  VIDEO). 

Producenti ale tušili, že je něco zle. Proto uspořádali na Broadway testovací promítání se vzorkem obecenstva. To z Ramba naprosto a pozitivně šílelo. Fandilo mu. Ale jen do doby, co zazněl poslední výstřel. Poté sál zcela ztichl a dle slov producenta lidé začali vykřikovat: "Pověste režiséra na ulici na lampu"! Tahle reakce změnila všechny plány a natočil se konec, který známe dnes. A to bylo dobře! Postava Johna Ramba tak mohla pokračovat v dalších dílech. 

I přes pokračování Sylvester Stallone považuje Rambo 1 (First Blood) za vůbec nejlepší film této série. To potvrzují slova produkce, že za první promítací víkend tento film vydělal sedm milionů dolarů. A to pokračovalo i v dalších týdnech. Rambo opravdu vydělal velké peníze. 

Nás nyní díky těmto skutečnostem čeká koncem září pátý díl. Může ještě Rambo překvapit? Máme se na co těšit? My se rozhodně těšíme.

Témata: Sylvester Stallone Rambo Rambo V: Last Blood