Princ Harry, slaví narozeniny! Musel skončit zrovna s Meghan?

Meghan Markle a princ Harry 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

14. září 2019 11:21 | Aktualizováno: 14. září 2019 22:18

Britský princ Harry, který se narodil 15. září 1984 jako druhý potomek následníka trůnu Charlese a veřejností zbožňované princezny Diany, vyrůstal a dospíval ve středu pozornosti médií a ne vždy se mu dařilo chovat se podle očekávání.

Mnohaletou službou v armádě, kdy se nevyhýbal ani nasazení v první linii, však sympatický zrzek dospěl a nyní patří princ Harry k nejoblíbenějším členům královské rodiny. Loni se oženil a nedávno se mu narodil syn.

Celým jménem Henry Charles Albert David, jehož oficiální titul zní Jeho královská výsost princ Henry z Walesu, v září 1998 nastoupil na prestižní internátní školu v Etonu, kde vynikal v ragby, kriketu a v pólu. Po škole si vzal rok přestávku, během které navštívil Afriku a Austrálii. U protinožců pracoval s dobytkem, v Africe pomáhal v sirotčinci. A v květnu 2005 začal v souladu s královskou rodinnou tradicí navštěvovat proslulou vojenskou akademii v Sandhurstu a následovalo deset let strávených v britské armádě, během kterých byl dvakrát nasazen v Afghánistánu.

Mimo jiné působil v posádce bojového vrtulníku Apache, ve kterém obsluhoval palubní zbraně. Jednou prohlásil, že jeho "zážitky z armády s ním zůstanou po celý život", což se projevuje i v jeho charitativní činnosti, jež se soustředí na psychickou i materiální pomoc válečným veteránům. Z "večírkového prince", který na sebe před lety upozorňoval skandály, je dnes mladý muž, který okouzluje svou otevřeností a srdečností - stejně jako kdysi jeho matka, princezna Diana.

Harry, před narozením potomků jeho bratra Williama třetí v britské následnické linii, patřil od mládí k žádaným partiím, jeho životem prošla celá řada půvabných dívek. Měl si tedy rozhodně z čeho vybírat.

Princovo srdce si ale nakonec získala o tři roky starší rozvedená americká herečka Meghan Markleová. Vztah, o kterém se už nějakou dobu "šuškalo", oznámili v listopadu 2016 a loni v květnu se na královském hradě Windsor konala velkolepá svatba. Letos v květnu se pak páru narodil první potomek, syn Archie.

Témata: Princ Harry Meghan Markle