Freddie Mercury by slavil 73: Mohl žít, ale… Den před smrtí šokoval svět!

Freddie Mercury 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

5. září 2019 13:03 | Aktualizováno: 5. září 2019 15:01

Dnes by se Freddie Mercury dožil 73 let. Podle některých odborníků mohl při troše štěstí ještě žít a s Queen dodnes objíždět sportovní haly a stadiony, jenže osud k němu byl krutý. Jak umíral jeden z nejlepších zpěváků v historii?

Freddie Mercury by právě dnes, 5. září 2019, oslavil 73. narozeniny. Legendární zpěvák kapely Queen je ovšem už téměř 28 let po smrti, 24. listopadu 1991 totiž podlehl komplikacím spojeným s nemocí AIDS. Dodnes je bezpochyby jednou z nejznámějších osobností, které se staly obětí této choroby. Podle některých odborníků přitom mohl žít.

„Pokud by Freddie byl mým pacientem a zahájil léčbu včas, je pravděpodobné, že by dnes ještě zpíval. Mám totiž pacienta, který onemocněl ve stejné době jako Mercury (zpěvák se o diagnóze dozvěděl v dubnu 1987 – pozn. red.), a plnohodnotně žije,“ řekl loni Blesku profesor Ladislav Machala.

Jenže Mercury byl jiný. Se znalostí diagnózy se v září roku 1987 rozhodl uspořádat velkolepou narozeninovou oslavu na Ibize. Byl to jeho poslední vzdor. V dalších letech se jeho stav neustále zhoršoval, Queen nekoncertovali, on sám už se na pódiu jen dvakrát mihl v roce 1988. O dva roky později se naposledy ukázal na společenské akci.

Fanoušci sice tušili, že je zle, ale nikdo nevěděl nic s definitivní jistotou. Bulvár frontmana slavné kapely pronásledoval na každém kroku, s článkem, že je Mercury „oficiálně vážně nemocný“, ale deník The Sun vyrukoval až v listopadu 1990.

Šokující diagnózu si vzal Mercury málem až do hrobu. Fanouškům o ní řekl až v předvečer smrti, kterou oplakaly miliony lidí po celém světě. Odkaz legendárního zpěváka ale žije dál, a to i díky loňskému oscarovému filmu Bohemian Rhapsody.

Témata: Freddie Mercury