Freddie Mercury na Queen kašlal! Tohle udělal při posledním vystoupení!

Freddie Mercury během Live Aid 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

3. září 2019 12:46 | Aktualizováno: 4. září 2019 13:49

Pět let před svou smrtí vystoupil Freddie Mercury naposledy jako frontman legendárních Queen, o jeho poslední chvíle na pódiu ale nešlo. Fenomenální zpěvák vystupoval ještě v roce 1988. Při jaké příležitosti si zazpíval naposledy?

Dva žijící členové legendární britské kapely Queen sice pod slavnou značkou koncertují dodnes, poslední koncert původní sestavy i se zpěvákem Freddiem Mercurym se však uskutečnil 9. srpna 1986 v parku Knebworth před návštěvou čítající 160 tisíc lidí. Zdravotními potížemi sužovaný frontman se však na pódiu objevil ještě i poté.

Jeho poslední pěvecká vystoupení se datují do roku 1988. Mercury už od října 1986 čelil spekulacím médií, že byl nakažen virem HIV. Podle jeho partnera Jima Huttona se však nepříznivou diagnózu dozvěděl až v dubnu 1987. Tak jako tak, o rok později už šlo z jeho působení na pódiu poznat, že něco není v pořádku.

V dubnu 1988 se objevil na speciálním charitativním představení muzikálu Time, pro který už o několik let dříve nazpíval písně Time a In My Defence, obě toho večera zazněly. Poslední živé vystoupení pak absolvoval po boku operní pěvkyně Montserrat Caballé počátkem října toho roku na festivalu La Nit v Barceloně. Zpěv zde však podle všeho běžel z playbacku.

Naposledy na veřejnosti se Mercury objevil v únoru 1990 na předávání Brit Awards, kde Queen obdrželi cenu za přínos britské populární hudbě. Komplikacím spojeným s nemocí AIDS podlehl legendární zpěvák před necelými osmadvaceti lety, konkrétně 24. listopadu 1991.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen