Princezna Diana zemřela před 22 lety! Detaily tragické nehody, o kterých doteď nevíte!

Lady Diana

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. srpna 2019 9:28 | Aktualizováno: 31. srpna 2019 22:19

Princezna Diana zemřela krátce po půlnoci 31. srpna 1997, když se se svým partnerem Dodim Al-Fayedem hotel Ritz na Place Vendôme v Paříži a snažili uniknout devíti francouzským novinářům, kteří Dianu pronásledovali. I po 22 letech jde o událost, která vyvolává více otázek než odpovědí. Objevují se teorie, že Diana nezemřela náhodou. Nebo že vůbec zemřít nemusela.

Dodi Al-Fayed a řidič Henri Paul, který údajně řídil pod vlivem alkoholu, byli mrtví hned na místě nehody. Princezna Diana ležela uvězněná pod troskami auta. Poté, co ji záchranáři stabilizovali a odvezli do nemocnice Salpêtrière, se zjistilo, že její zranění jsou příliš vážná. 

Od té doby se vyrojila celá hromada spekulací – někteří jsou přesvědčeni, že Diana byla těhotná. Podle dalších šlo o vraždu, ve které měl prsty někdo z královské rodiny.

Uznávaný britský patolog Richard Shepherd, který je povoláván k zapeklitým případům, známým vraždám i smrtím známých osobností. Lékař vydal knihu skutečných forenzních detektivních případů – a promluvil mimo jiné i o lady Dianě!

Jeho vyprávění začíná v roce 2004, kdy dostal policejní vyšetřovatel John Stevens za úkol prověřit, zda v případě tragické nehody lady Diany přece jen neexistují nějaké pochybnosti.

V Mercedesu tu noc byl řidič Henri Paul, Diana a Dodi na zadních sedadlech a Fayedův bodyguard Trevor Rees-Jones, který seděl napravo od řidiče, před Dianou. Nikdo kromě Rees-Jonesa na sobě neměl bezpečnostní pás.

Prozradil také, co přesně se stalo ve chvíli nárazu. "Řidič Henri Paul narazil na volant, což dokazují jeho zranění. Jen o mikrosekundu později byl také zasažen zezadu Dodiem, což byl velký muž, který se pohyboval rychlostí více než 60 mil za hodinu (asi 96 km/h)," nastiňuje nehodu lékař. 

Přítel princezny Diany i řidič podle něj byli okamžitě mrtví. Patolog také poukazuje na to, že bodyguardi většinou nebývají připoutaní, aby mohli v případě nutnosti rychle zareagovat, Rees-Jones,ale podle něj byl zřejmě znepokojen divokou jízdou a tak si pás raději zapnul.

Diana podle patologa neutrpěla větší zranění. "Ve skutečnosti měla jen pár zlomených kostí a malé poranění hrudníku - ale to zahrnovalo malou trhlinu v žíle v jedné z jejích plic," vysvětluje.

Poukazuje i na to, že princezna se po příjezdu zdravotníků zdála být sice zraněná, ale stabilizovaná. Navíc mohla komunikovat. "Zatímco se všichni soustředili na Rees-Jonese, ona pomalu krvácela z žíly do hrudi. V sanitce postupně ztratila vědomí. Když utrpěla srdeční zástavu, bylo vynaloženo veškeré úsilí, v nemocnici ji resuscitovali. Chirurgové identifikovali problém a pokusili se opravit žílu. Ale bohužel už bylo pozdě," říká patolog.

Šlo o nehodu? Svědci si to nemyslí!

Tragická havárie, při níž britská princezna Diana zemřela, nebyla náhoda. Tvrdí to svědci události, kteří se kvůli své výpovědi nyní bojí o život!

Robin a Jack Firestoneovi se ocitli krátce po havárii ocitli na místě neštěstí. Pro britský portál Daily Express ale až nyní popsali děsivý zážitek z konce srpna 1997.

Tvrdí, že smrt princezny Diany nebyla způsobena autonehodou. Podle nich šlo o úmysl, dost možná i vraždu! Oba si totiž vybavují dvě tmavá auta, která e v době tragické havárie pohybovala na místě činu.

Manželé popsali, že tou dobou byli na cestě taxíkem do jejich hotelu v Paříži. Vjeli do tunelu Pont de l'Alma jen chvíli poté, co v něm havaroval mercedes, ve kterém seděla Diana, její přítel Dodi Fayed, řidič Henri Paul a bodyguard Trevor Rees-Jones.

Tvrdí, že na místě tragédie zahlédli kromě havarovaného vozu i dvě podivně zaparkovaná a formálně vypadající vozidla. Přímo před mercedesem princezny Diany.

Tehdy ještě nevěděli, kdo v autě sedí. Že to byla Diana se dozvěděli až další den ráno. Okamžitě proto vyhledali policii, které chtěli říct, co viděli. Policista je ale měl odbýt s tím, že svědků události má dost.

"Byli jsme v šoku. Zemřela jedna z nejslavnějších žen na světě a oni nechtějí mluvit se svědky," uvedla Robin. Američané se opakovaně snažili kontaktovat britskou policii, jejich svědectví ale nevyslechla.

Jediný, kdo jim naslouchal, byl otec zesnulého milence princezny Diany Mohamed Fayed. Ten měl totiž stejnou teorii jako oni, domníval se, že posádka auta byla zavražděna.

Vyšetřovatelé ale nakonec rozhodli, že o vraždu nešlo. Z neúmyslného zabití nakonec obvinili řidiče mercedesu Henriho Paula a novináře, kteří se hnali za autem.

Témata: Lady Diana Velká Británie královská rodina (gbr)