Freddie Mercury? Takhle jsem ho znal já, šokuje muž hrající s Queen!

Freddie Mercury 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

29. srpna 2019 16:17

Ke Queen se jako koncertní host připojil v 80. letech a kapele zůstává věrný dodnes. Klávesista Spike Edney po letech zavzpomínal na legendárního zpěváka Freddieho Mercuryho. Jaký dojem na něj frontman dělal?

Freddie Mercury byl na pódiu jedním z nejlepších frontmanů a showmanů, jakého hudební fanoušci kdy spatřili. V soukromí se ale legendární zpěvák choval docela jinak. Vzpomínku na člena Queen přinesl klávesista Spike Edney, který s kapelou objíždí koncertní šňůry od 80. let minulého století.

Edney v rozhovoru pro Rolling Stone připustil, že Mercuryho ani pořádně neznal. Tu čest mělo dle jeho slov jen pět lidí – kolegové z kapely Brian May, Roger Taylor a John Deacon, manažer Jim Beach a Mary Austinová, kterou nazýval láskou svého života. „To byli jeho nejbližší, kteří byli u jeho přerodu v superhvězdu,“ konstatuje hudebník.

Přesto si on udělal na populárního zpěváka svůj vlastní názor. „Byl velice vtipný, ale také rezervovaný. Hodně se styděl. Na pódiu se utrhl ze řetězu, ale jinak preferoval klidný život. Tak jsem ho znal já,“ popisuje Edney.

„Myslím si, že kolem roku 1984 byly jeho divoké časy minulostí. Navíc byl tak slavný, že ani nemohl jít jen tak ven. Žil v ústraní a pouštěl si k tělu jen několik lidí,“ vzpomíná klávesista s tím, že i on dostával po jistý čas pozvání na bujaré večírky v Mercuryho domě.

Nejvíc času ovšem společně strávili během koncertních turné. „Když jsme byli na šňůře, nemohl jít ven, tak jsme zůstávali na hotelu, šli na jeho pokoj a hráli Trivial Pursuit (společenská hra – pozn. red.). Byl velice soutěživý a měl rád Scrabble,“ prozradil Edney.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen