Princ Harry a Meghan nejsou „ze Sussexu“? Zmatky kolem titulů!

Meghan Markle a princ Harry se pochlubili novorozeným synem 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

15. srpna 2019 14:56

Princ Harry a jeho žena Meghan disponují titulem vévoda a vévodkyně ze Sussexu, který ovšem není jejich jediným, a tak v této otázce mají obyčejní lidé pořádný zmatek. Jak to tedy s tituly prince Harryho, jeho ženy a syna vlastně je?

Princ Harry a jeho žena Meghan jsou po celém světě známí pod tituly vévoda a vévodkyně ze Sussexu, což je hrabství na jižním pobřeží Anglie. Vnuk královny ovšem má ještě další dva tituly, které mu Alžběta udělila u příležitosti loňské svatby s jeho americkou manželkou.

„Když jsou ve Skotsku, Harry a Meghan používají tituly hrabě a hraběnka z Dumbartonu,“ prozradil webu Fabulous Digital zdroj z okolí královské rodiny u příležitosti první návštěvy páru na letním sídle panovnice, zámku Balmoral, který se nachází právě ve Skotsku. To ale není všechno.

Až princ – a že se tak někdy bezpochyby stane – navštíví Severní Irsko, stane se na přechodnou dobu pro změnu baronem z Kilkeel, což je tamní malé rybářské městečko s populací kolem 6 a půl tisíce obyvatel.

Právě jeden z těchto vedlejších titulů prince mohl náležet jeho prvorozenému synovi Archiemu, který se narodil počátkem května. Rodiče se ale rozhodli jinak, přejí si totiž, aby chlapec vyrostl jako běžný britský občan. Už teď je ale jasné, že plán Harryho a Meghan má jednu „vadu“.

Až totiž Archieho dědeček, princ Charles, usedne na královský trůn, z něj se automaticky stane britský princ s titulem královská Výsost. Vzhledem k věku panovnice, Alžbětě je 93 let, se tento scénář s velkou pravděpodobností naplní v následujících letech. V tu chvíli Archie o veškerý klid nadobro přijde.

Témata: Princ Harry Meghan Markle Archie Harrison Mountbatten-Windsor královská rodina (gbr)