Freddie Mercury a Česko: Co pojí legendárního zpěváka s naší zemí?

Freddie Mercury 4

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

9. srpna 2019 16:16

Freddie Mercury zemřel dříve, než vznikl samostatný český stát, přesto existuje věc, které jej s naší zemí svým způsobem pojí. Vyrazit za ní však musíte do jiné evropské země, než jsou Česko či "jeho" Velká Británie. Tušíte už, o co jde?

Freddie Mercury se posmrtně dočkal řady poct, jednou z nich je socha v nadživotní velikosti, kterou najdete ve švýcarském městě Montreux na břehu Ženevského jezera. Právě ta svým způsobem pojí legendárního zpěváka, který zemřel více než rok před vznikem našeho samostatného státu, s Českem.

Autorkou třímetrového uměleckého díla je totiž dnes devadesátiletá česká sochařka Irena Sedlecká, rodačka z Plzně. V roce 1967 se ovšem rozhodla spolu s manželem a třemi dětmi z tehdejšího Československa emigrovat a jejím druhým domovem se – stejně jako u Mercuryho, rodáka ze Zanzibaru – stala Velká Británie.

Mercury není jedinou známou osobností, o jejíž umělecké ztvárnění se Sedlecká postarala. Na svědomí má také řadu bust, nechybí mezi nimi portrét britského oscarového herce a režiséra Laurence Oliviera.

A proč je vlastně Mercuryho socha kdesi ve Švýcarsku? Montreux bylo domovem nahrávacího studia Mountain Studios, kde Queen nahráli řadu desek. V roce 1978 jej dokonce zakoupili a později prodali svému dvornímu producentovi Davidu Richardsovi.

Legendární rocková kapela zde také několikrát vystupovala, skladba A Winter‘s Tale z posledního alba Made In Heaven je právě o Montreux. Obálce této desky navíc vévodí fotografie Mercuryho sochy se Ženevským jezerem v pozadí.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen