Vévodkyně Meghan přijde o prvenství? Důkazy hovoří jasně!

Meghan Markle 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

7. srpna 2019 10:52

Vévodkyně Meghan možná přijde o velké prvenství v britské královské rodině. Důkladná práce historiků totiž odhalila, že jeden primát, který manželce prince Harryho v současnosti náleží, by mohl připadnout jiné osobě, která už je dávno po smrti.

Vévodkyně Meghan byla po sňatku s princem Harrym dlouho oslavována jako první členka britské královské rodiny s africkým původem, konkrétně afroamerickým, jenže příběh velkého prvenství teď dostává velkou trhlinu. Američanku totiž nejspíš už kdysi dávno předběhla královna Sophie Šarlota. Tvrdí to deník Mirror.

Šarlota, která žila mezi lety 1744 až 1818, se provdala za krále Jiřího III., s nímž měla celkem neuvěřitelných patnáct dětí. Už to je samo o sobě dost zajímavé, avšak ještě zajímavější je ponořit se do jejího rodokmenu. To udělal už před lety historik Mario de Valdes y Cocom, který jako první prohlásil, že mohla mít africký původ.

Valdes totiž zjistil, že její původ se dá datovat až k portugalskému králi Alfonsi III. a jedné z jeho milenek Madraganě. V roce 1996 pak v televizním dokumentu přinesl další důkazy – portrét královny od skotského malíře Allana Ramsayho a její popis v autobiografii barona Stockmara. Obě díla totiž Sophii Šarlotu vykreslila jako mulatku.

Historikova teorie má ovšem kritiky, kteří poukazují na to, že královnu dělí od Madragany množství generací, tudíž její africký původ by už byl jen zanedbatelný. Navíc neexistuje spolehlivý důkaz, že sama Madragana byla afrického původu, Valdes totiž vycházel z popisu královského kronikáře z 16. století.

Ostatně v roce 2017 se celá věc stala krátce tématem i pro královskou rodinu. „Spekuluje se o tom roky a roky. Je to záležitost historie, máme mnohem důležitější věci na práci,“ citoval tehdy Boston Globe mluvčího Buckinghamského paláce Davida Bucka.

Témata: Meghan Markle královská rodina (gbr)