Freddie Mercury a obří hit kapely Queen? Jeho tajemství konečně odhaleno!

Freddie Mercury 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

1. srpna 2019 12:15 | Aktualizováno: 1. srpna 2019 22:25

Freddie Mercury byl velký hitmaker, ale některé legendární písně kapely Queen měli na svědomí i jeho kolegové. Skladbu You‘re My Best Friend, kterou napsal baskytarista John Deacon, však Mercury odmítal hrát tak, jak ji jeho spoluhráč napsal. Co mu na ní tak strašně vadilo?

Byla to tenkrát obrovská výzva. Psal se rok 1975, Queen právě nevídaným způsobem uspěli se skladbou Bohemian Rhapsody a vybírali další singl, který měl úspěch potvrdit. Nakonec vybrali píseň You‘re My Best Friend od nejnenápadnějšího člena kapely, baskytaristy Johna Deacona, který pro tehdejší album A Night At The Opera složil právě tuto jedinou kompozici a to ještě víceméně náhodou.

U zrodu velkého hitu stálo svým způsobem znechucení Freddieho Mercuryho z jednoho z nástrojů ve zkušebně. „Freddie to elektrické piano nesnášel, tak jsem si ho vzal domů a začal se na něj učit. Ta píseň vlastně vznikla, když jsem se učil na piano,“ vyprávěl Deacon později podle serveru udiscovermusic.com.

„Napsal jsem to na tom nástroji a také to na něm nejlépe zní,“ tvrdil basista, s čímž Mercury nesouhlasil. Na vystoupeních proto skladbu hrál na normální koncertní piano. „Odmítám na to hrát. Je to malé a příšerné, nelíbí se mi to. Proč hrát na něco takového, když máte nádherné piano,“ prohlašoval legendární frontman.

„John nenapsal tolik písní, ale když už ano, byly to velké hity. You‘re My Best Friend se stala jednou z nejhranějších písní v americkém rádiu. John byl černý kůň, tichý chlápek v pozadí. Občas jsme se ho zeptali, jestli něco má, protože nikdy moc neupozorňoval na to, co napsal,“ nechal se po letech slyšet kytarista Brian May.

Legendární hit Deacon napsal o své manželce Veronice Tetzlaff, se kterou žije dodnes, i více než 40 let poté, co You‘re My Best Friend bořila hitparády. Naopak kapelu Queen baskytarista pár let po smrti Mercuryho opustil a vybral si raději život v ústraní s milovanou ženou.

Témata: Freddie Mercury skupina Queen