Princ Harry zase naštval Brity: Jsi rasista, nepoučuj nás!

Princ Harry 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

31. července 2019 16:18

Princ Harry se chopil slova a začal poučovat Brity o rasismu, ale se zlou se potázal. Poddaní mu totiž připomněli jeho značně kontroverzní minulost a vzkázali mu, ať je nepoučuje. Připomeňte si největší skandály mladšího syna prince Charlese.

Vévodkyně Meghan naštvala část britského národa, když přijala roli hostujícího editora zářijového vydání tamní mutace magazínu Vogue. Její manžel, princ Harry, si zase znepřátelil část poddaných slovy, které pro stejný časopis pronesl v družném rozhovoru s pětaosmdesátiletou anglickou bioložkou Jane Goodallovou.

Podle britských médií se tam totiž rozpovídal o rasismu. Tváří v tvář vědkyni prohlásil, že takové chování je způsobeno výchovou a prostředím, ze kterého osoba vzejde. Následkem toho mají podle prince někteří lidé předsudky vůči osobám jiné rasy či barvy pleti. Pokud to pochopí, mohou se dle něj změnit k lepšímu.

Deník The Sun ovšem tvrdí, že Harry tím Brity pořádně naštval. Lidé mu údajně vzkazují, že by vzhledem ke své kontroverzní minulosti v těchto otázkách měl mlčet a přestat poučovat. Poukazují přitom na jeho mladické přešlapy, za které se svého času styděla celá královská rodina.

V roce 2005 to byl právě deník The Sun, který zveřejnil fotografie z jeho maturitního večírku, na který princ přišel oblečen v nacistické uniformě s hákovým křížem na levém rukávě. Princ Charles jej následně „za trest“ poslal na výchovnou návštěvu koncentračního tábora v Osvětimi, kde nacisté za druhé světové války vraždili Židy právě z rasových důvodů.

O rok později pak během vojenského cvičení řekl svému pákistánskému spolubojovníkovi: „Á náš malý pakošský kamarád Ahmed.“ Zmíněný slangový výraz pro příslušníky tohoto národa je přitom v Británii vnímán velice negativně. Princ Harry se za to později omluvil.

Témata: Princ Harry královská rodina (gbr)