Louis de Funès by měl 105 let: Krampol ví, proč měli Češi nejlepší dabing!

Louis de Funès 6

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

31. července 2019 14:56

Louis de Funés se narodil přesně před 105 lety a ačkoliv je už 36 let po smrti, v Česku jsou jeho filmy dodnes oblíbené i zásluhou tuzemského dabingu. Jiří Krampol, který se na něm podílel, před časem prozradil, proč bylo české znění Funèsových filmů tak dobré, že jej chválil sám Francouz.

Legendární francouzský herec Louis de Funès se narodil na den přesně před 105 lety a možná v žádné jiné zemi – s výjimkou té rodné – neslavil takový úspěch jako v Česku. Dílem to byla jeho zásluha, dílem za to vděčil tuzemskému dabingu. Ten se mu dokonce tak zalíbil, že se toužil setkat se svým „českým hlasem“ Františkem Filipovským, kvůli zásahu režimu to ovšem nevyšlo.

Filipovský sice francouzského kolegu přežil o deset let, ale všechny filmy namluvit nestihl. Zbývalo jich pět a na konkurz se přihlásilo 40 herců. Nakonec uspěl známý bavič Jiří Krampol, který loni na vlnách Českého rozhlasu na tuto práci vzpomínal.

„Filmy Zelňačka a Rabín Jákob jakž takž šly. Pak byly ještě dva filmy, to už bylo blbější. Ale nejhorší byl Lakomec, protože tam už Louis de Funès byl starej a byl to jeho poslední film, kde vůbec nedělal to „uáá, ďaďa“. Mluvil tam rovným hlasem. To nešlo, tam nebylo úniku. To prostě nemělo vůbec s tím nic společného,“ líčil herec a moderátor.

Krampol tehdy prozradil, čím byl český dabing Funèsových snímků tak dobrý. „(Louis de Funès) furt někam pospíchal a nemluvil normálně, jako by řekl větu ‚dobrý den a…‘ pauza. Byl roztěkaný, takový ‚Cruchote, řekněte, řekněte, pane generále, pane generále, řekněte to, jo, jo, schválně, jo‘. A ten Filipovský mu hlídal ústa. A jak s nima hnul, tak tam Filipovský něco šoupl ‚jo, ááá, jojoj‘. Takový zvuky, kterými to prostě povýšil,“ vysvětloval Krampol.

Právě kvůli roztržitosti si francouzští i čeští diváci Funèse oblíbili, tato vlastnost se mu však stala svým způsobem osudnou. Oblíbený herec totiž trpěl problémy se srdcem a s každou rolí, často šlo o cholerické postavy, riskoval srdeční infarkt. Ten nakonec prodělal po konci natáčení filmu Četník a četnice a 27. ledna 1983 ve věku 68 let jeho následkům podlehl.

Témata: Louis de Funès Jiří Krampol František Filipovský