Michael Schumacher: Je konec? Zdrcující zprávy pro fanoušky!

Michael Schumacher 5

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

18. července 2019 18:58 | Aktualizováno: 18. července 2019 22:03

Legendární závodník Michael Schumacher už nikdy nebude jako dřív. Je o tom přesvědčeno stále více fanoušků poté, co se na veřejnost dostávají nejnovější informace o jeho zdravotním stavu. K legendárnímu závodníkovi nesmí ani jeho nejbližší přátelé, a ti, kteří ho od nehody viděli, nadějí neoplývají.

Schumacher je už pět a půl roku držen stranou od zvídavých očí médií i veřejnosti. Od incidentu na lyžích s ním hovořilo jen velmi málo lidí a téměř nikdo neví, jak na tom slavný pilot Formule 1 dnes skutečně je. Spolu s připravovaným dokumentem o jeho životě se ale objevují nové informace, které ukazují, že stav několikanásobného mistra světa je zřejmě horší, než se očekávalo.

5. prosinec 2019. Den, kdy svět poprvé od osudné nehody, k níž došlo v roce 2013, uvidí legendárního pilota Formule 1 Michaela Schumachera. Informace nejen o jeho kariéře, ale i o současném zdravotním stavu, by měl přinést dokument s názvem Schumacher. A fanoušci nepřestávají věřit, že se v něm objeví i on sám.

To zatím není zcela jisté a nepotvrdili to ani sami tvůrci, kteří se však snaží, aby se v něm závodník alespoň krátce mihnul. Bývalý šéf F1 Bernie Ecclestone, který se na dokumentu podílí, ale už dříve prozradil, že snímek bude obsahovat záběry samotného Schumachera u něj doma s rodinou - vůbec poprvé od nehody na lyžích.

Součástí filmu budou i rozhovory s jeho nejbližšími - manželkou Corinnou, otcem Rolfem a dětmi Gino-Marií a Mickem, kteří si jinak své soukromí maximálně hlídají. A spolu s tím, jak natáčení postupuje, objevují se nové a nové informace o závodní legendě. 

Zahraniční média tvrdí, že Corinna v dokumentu ocení Michaela za to, že s vážnými následky nehody nepřestává bojovat. "Michael je bojovník a nevzdá se," tvrdí jeho žena. Německá média se na zdravotní stav ptala i samotného Bernieho Ecclestona, ten ale už tak dobré zprávy neměl.

"V tuto chvíli není s námi," uvedl s tím, že "když je jeho stav lepší, zvládne odpovědět na položené dotazy." Neurčitá odpověď se dá vyložit různě, nahrává ale domněnce, že zdravotní stav závodníka je proměnlivý a ne vždy je schopen vnímat a komunikovat.

Jean Todt, jeden z nejbližších Schumacherových přátel, také patří k malé hrstce lidí, kteří měli možnost pilota F1 po jeho tragické lyžařské nehodě v roce 2013 navštívit. Todt teď vyjádřil svůj smutek nad tím, že jeho přátelství se sedminásobným mistrem světa F1 nikdy nemůže být stejné jako dřív. 

Kromě toho přidal i některé novinky Schumacherově zdraví. Uvádí také, že jeho rodina dělá vše, co může, aby Michaelovi pomohla. "Mohu jen říci, že se jeho rodina o něj dobře stará a on pokračuje v boji," cituje Todta britský deník Express.

"Jeho rodina bojuje. Ale naše přátelství samozřejmě nemůže být stejné jako kdysi. A to už jen proto, že komunikace s ním není stejná jako dřív," vysvětluje Schumacherův přítel.

Dosud se přitom mělo za to, že Schumacher sice nechodí a nemluví, je ale schopen vnímat svět kolem sebe. Jeden ze Schumacherových příbuzných totiž médiím před časem řekl, že jezdec sám není schopen pohybu, přesto prý ale nějakým způsobem s okolím komunikuje.

"Když Michaela vezmete na invalidní vozík a posadíte ho před krásné panorama hor s výhledem na jezero, někdy pláče," uvedl zdroj s tím, že bývalý jezdec projevuje v určitých situacích emoce. 

Arcibiskup Georg Gänswein navštívil legendárního jezdce v roce 2016 a také se zdálo, že má relativně dobré zprávy. Tvrdil, že vzhled pilota se po nehodě moc nezměnil. "Seděl jsem naproti němu, vzal jsem do dlaní obě jeho ruce a podíval se na něj. Jeho tvář je, jak všichni víme, typickou tváří Michaela Schumachera. Nyní je ale trochu plnější," citoval arcibiskupa německý deník Bild.

Skutečný stav ale nadále podléhá spekulacím. Od doby, kdy byl Schumacher propuštěn z nemocnice, totiž tráví svůj čas v okruhu rodiny a pečovatelů ve velkém sídle ve Švýcarsku. Jeho manželka Corinna ale bedlivě střeží soukromí rodiny a tak na veřejnost pronikají jen velmi kusé zprávy.

V průběhu let se Schumacherův zdravotní stav údajně zlepšil natolik, že už není připojen na dýchací trubici. A dokonce už ani není upoután na lůžko. Účty za jeho lékařskou péči ale šplhají do astronomických výšin. Potřebuje nadstandardní lékařskou a rehabilitační péči, která podle odhadů vyjde na 1 milion až 3,5 milionů korun týdně.

Témata: Michael Schumacher