PRAVDA o Dianě, Camile a Charlesovi! Koho princ doopravdy miloval?

Camilla Parker-Bowles 6

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. července 2019 21:34 | Aktualizováno: 17. července 2019 22:54

Milostný trojúhelník mezi princem Charlesem, princeznou Dianou a druhou Charlesovou manželkou Camilou je dodnes předmětem mnoha sporů a dohadů. Někteří tvrdí, že princ Charles miloval Dianu a jen kvůli jejímu chování se nakonec zamiloval do Camily, jiní se domnívají, že si Dianu vůbec vzít nechtěl a Camila, která dnes slaví 71. narozeniny, byla jeho celoživotní láskou. Kde je ale pravda?

Píše se rok 1977 a princ Charles chodí s Lady Sarah Spencerovou, Dianinou sestrou. Ta po nějaké době konečně našla odvahu a svého přítele pozvala k sobě na návštěvu. Tam ho seznámila s Dianou, tehdy teprve šestnáctiletou dívkou, která představovala ztělesnění nevinnosti. Následník britského trůnu měl v té době 29 let.

Posuneme se do roku 1981. Novináři obklopují Buckinghamský palác s jedním jediným cílem. Chtějí poznat nejžádanější pár světa, prince Charlese a jeho mladou snoubenku, kteří mají poskytnout svůj první společný oficiální rozhovor.

Charlese do svatby přinutil jeho otec a strýc. Problém byl v tom, že Charles trávil své mládí s manželkami svých přátel a neznámými zahraničními kráskami. Jeho zálety byly proslavené. Dobrou vizitku královskému paláci jimi ale nedělal.

Naopak Dianě chyběla láska rodičů a čekala na svého prince na bílém koni. Toužila po lásce z pohádky, a sen se jí vyplnil v roce 1981, kdy ji Charles požádal o ruku. Své ano mu řekla o tři týdny později na dovolené v v australském Novém Jižním Walesu. O něco později spolu zpátky v Británii předstoupili před novináře. A jejich příběh o seznámení pokračoval. 

Charles se netajil tím, že se do mladé dívky zakoukal už na návštěvě u Spencerových. Novinářům dokonce přiznal, že mu Diana přišla i v šestnácti letech atraktivní. Popsal ji jako "rozjařenou, zábavnou a atraktivní šestnáctiletou dívku".

Charles a Diana se vzali v katedrále svatého Pavla dne 29. července 1981. Lady Diana se později svěřila svému životopisci Andrew Mortonovi, že od té doby toho litovala. Dnes není žádným tajemstvím, že se chtěla z manželství vymanit.

Charles měl ale také silné pochybnosti a že si zdaleka nebyl jistý, že je Diana skutečně ta pravá žena, kterou by se měl vzít! Princ byl několik let po svatbě dokonce tak frustrovaný, že údajně svým přátelům řekl: "Zoufale jsem se chtěl v roce 1981 ze sňatku vyvléct, když jsem zjistil, jak hrozné jsou vyhlídky." Kromě toho podle novináře Charles řekl, že chtěl ze svatby zoufale vycouvat, protože si uvědomil, že Dianu vlastně vůbec nezná. Přesto svatbu nebyl schopen odvolat. Diana měla v době svatby 20 let.

Dalším důvodem, kvůli kterému si princ Charles Dianu odmítal vzít, byla láska k jiné ženě. Camilla Parkerová, jak se dívka jmenovala, ale podle autorky nebyla pro kralování dostatečně vhodná, a proto byl Charles přinucen vzít si učitelku z mateřské školky. Camilla byla dcerou britského armádního důstojníka a Charles se s ní cítil tak, jako s žádnou jinou ženou. O to větší šok muselo být, když zjistil, jaká je Diana v soukromí. Charlesovi se totiž nejen posmívala, ale dokonce mu údajně i sprostě nadávala a uchylovala se k i fyzickému násilí. Charlese tak měla bít například během jeho modliteb.

Nová svědectví o Dianě přinesla spisovatelka Penny Junorová. Ta se ve své knize Vévodkyně staví na stranu Charlese a Camilly a Dianu nijak nešetří. Otevřeně o ní hovoří jako o nevychované, hloupé a naivní dívence, která nezvládla manželství s budoucím králem.

"Diana nebyla žádná oběť ani blázen. Velmi rychle pochopila, jak se manželovi pomstít prostřednictvím médií, a to udělala. Přízeň mužů jí lichotila. Její pěkná a milá tvář je okamžitě pobláznila, i můj otec, vlivný editor, se jí nechal omámit. Byla to koketa a svůj vliv na muže šikovně využívala, "píše Junorová.

Camilla podle ní byla po všech stránkách lepší. Byla skvělá, zralá žena, která měla svůj život pevně v rukou a žila pro rodinu. Problém byl ale v tom, že Dianu měla ráda královna. Byla totiž vnučkou její staré přítelkyně Lady Fermoyové. "Lady dobře věděla, že její vnučka je komplikovanější, než se zdá, a že by měla Charlese varovat. Ale mlčela, protože to bylo to nejlepší pro rodinu," píše Junorová. "V roce 1993, měsíc před svou smrtí, se ale Fermoyová omluvila královně a Charlesovi, že je před Dianou nevarovala. Řekla jim, že Diana je nečestná a problémová dívka."

I dvě desítky let po smrti zůstává Diana podle průzkumů veřejného mínění u Britů oblíbenější než její někdejší choť, princ Charles, se kterým se po nevydařeném manželství bez lásky rozvedla v roce 1996. Současná mladá generace sice chápe fascinaci princeznou, sama už ji ale necítí.

Témata: Král Charles III. (Karel III.) Camilla Parker-Bowles Lady Diana