Britové vzteky bez sebe: Na co Harry a Meghan vyplýtvali miliony z daní?

Vévoda a vévodkyně ze Sussexu 5

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

30. června 2019 11:06

Celou Velkou Británií hýbe v posledních dnech téma rekonstrukce Frogmore Cottage, sídla prince Harryho a jeho ženy Meghan. Brity totiž pobouřila částka, kterou pár na renovaci vynaložil. Teď navíc zjistili, na co "jejich" peníze vévoda a vévodkyně použili.

Britové jsou v šoku! V tomto týdnu vyšlo najevo, že princ Harry se svou ženou utratili na úpravu svého sídla Frogmore Cottage zhruba 70 milionů korun z kapes daňových poplatníků. Ještě víc však pobuřují informace, na co tuto částku, o které si naprostá většina lidí může nechat jen zdát, použili.

Vévodkyně Meghan prý podle zdrojů z okolí britské královské rodiny nechala na zahradách kolem domu vybudovat dvě obří oranžerie, které jsou velmi náročné na provoz, jelikož musí být dokonale vytápěny, aby se citrusy daly pěstovat za jakéhokoliv počasí.

Jen speciální sklo, které bylo použito při stavbě oranžerií, stojí podle odborníků až 290 tisíc korun. To ale zdaleka nebyl nejvyšší výdaj královského páru. Výměna kotle a všech podlah ve Frogmore Cottage odsála z účtu těžko uvěřitelný jeden a půl milionu korun.

Harry a Meghan si údajně nechali nainstalovat také špičkový audiosystém propojený s celým vybavením domu, který lze jednoduše ovládat pomocí mobilního telefonu. Přes chytrou aplikaci se v sídle dá dělat spousta věcí - zhasínat, topit, otevírat okna i ovládat bezpečnostní systém. Investice do něj však údajně vyšla na téměř 6 milionů korun.

Populární pár už utratil 2,4 milionu liber z peněz britské královské rodiny, kterou financují především tamní daňoví poplatníci. Podle odhadů odborníků však náklady za rekonstrukci Frogmore Cottage ještě stoupnou zhruba o milion liber na částku kolem 100 milionů korun.

Témata: Princ Harry Meghan Markle královská rodina (gbr)