Zemřel francouzský idol Johnny Hallyday, zpěváka zabila rakovina plic

Johnny Hallyday 5

Autor: stars24.cz

6. prosince 2017 7:43

Ve věku 74 let dnes v noci zemřel francouzský zpěvák a herec Johnny Hallyday. Agentuře AFP to oznámila jeho manželka.

Hallyday, označovaný za francouzského Elvise Presleyho, zprávu o své nemoci zveřejnil počátkem března. Před měsícem byl hospitalizován v Paříži s dýchacími potížemi. Po šesti dnech se rozhodl nemocnici opustit.

Během kariéry trvající 57 let zpěvák vydal 100 milionů nahrávek, často notoricky známých coververzí amerických hitů opatřených francouzským textem. Stál u zrodu rock'n'rollu, k němuž se v posledních letech znovu vrátil. Na jeho koncerty chodily pravidelně desetitisíce lidí.

Muzikantský veterán se prosadil také na stříbrném plátně. Poprvé se před kamerou objevil v epizodní roli v roce 1955 ve francouzském thrilleru Ďábelské ženy. Před osmi lety slavil úspěch jako mstitel v thrilleru Vengeance (Pomsta), který natočil hongkongský režisér Johnnie To.

Před Hallydayovým domem na pařížském předměstí Marnes-la-Coquette, u kterého se začali shromažďovat fanoušci zesnulého zpěváka, postavila francouzská policie dnes ráno zábrany.

"Do našeho národního panteonu vnesl kousek Ameriky," uvedl francouzský prezident Emmanuel Macron v kondolenci. "V každém z nás je něco z Johnnyho Hallydaye," dodal s odkazem na jeden z umělcových nejznámějších hitů "On a tous en nous quelque chose de Tennessee" (V každém z nás je něco z Tennessee). Macron také ocenil zpěvákovu upřímnost a autenticitu, "která udržovala při životě plamen, který zažehl v srdcích veřejnosti".

Projevy soustrasti ke zpěvákově rodině zamířily i z uměleckého světa. "Byl gigantem showbyznysu... opravdová legenda," napsala na twitteru kanadská zpěvačka Céline Dionová. "Odpočívej v pokoji," napsal na stejné sociální síti také americký zpěvák Lenny Kravitz. "Tvoje duše je čistý rock and roll," dodal.

Témata: Johnny Hallyday