Karla Gotta ponížili v Eurovizi! Před celým světem!

Karel Gott 7

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. května 2019 20:11 | Aktualizováno: 20. května 2019 22:09

Český slavík Karel Gott je nejúspěšnějším českým zpěvákem, jak se ale ukazuje, jeho sláva moc daleko za hranice nesahá. Ačkoliv je v okolních státech také oblíbený, před lety moc slávy nesklidil. V Eurovizi totiž propadl!

Nejsledovanější nesportovní událost na světě, pěveckou soutěž Eurovision Song Contest, každoročně sledují stamiliony lidí. První ročník soutěže se konal už v roce 1956 a zrodily se v ní takové hvězdy, jako ABBA, Céline Dion nebo Lordi.

Česko se do soutěže poprvé zapojilo v roce 2007, a hned si odneslo jeden z nejhorších výsledků, jaký se kdy komu povedl. Tehdy obdržela skupina Kabát směšný jeden jediný bod a skončila na posledním místě. Vítězná Srbka Marija Šerifović si tehdy odnesla 268 bodů.

Reputaci se o rok později pokusila napravit Tereza Kerndlová, která ale také pohořela. I ona vypadla v semifinále, kde skončila na předposledním 18. místě s 9 body. 

Totální potupa české kultury přišla v roce 2009, kdy skupina Gipsy.cz propadla víc, než o dva roky dříve Kabáti. Umístila se na posledním místě a nedostala jeden jediný bod. V tu chvíli se Česko na několik let z Eurovize stáhlo.

Úplně první česká stopa se přitom v mezinárodní soutěži objevila už v roce 1968. Tehdy na ní vystoupil několikanásobný slavík Karel Gott, který reprezentoval Rakousko. Jeho úspěch v německy mluvících zemích mu měl zajistit pokud ne vítězství, tak minimálně dobré umístění, ani to se ale nestalo.

Nutno dodat, že k tomu měl Gott všechny možné předpoklady. Vystoupil s německou písní Tausend Fenster, kterou napsal legendární zpěvák a skladatel Udo Jürgense. Navíc měl za sebou už desetiletou kariéru, takže mu vystoupení před obrovským publikem nedělalo problém.

I přesto mnoho slávy nesklidil. Skončil na 13. místě ze 17 a odnesl si pouhé dva body. Horší než on už byli pouze dva zástupci Nizozemska a Finska, stejně jako on pak dopadlo Švýcarsko a Norsko.

Témata: Karel Gott Eurovize